Page 44 - Luontaisterveys 9/2022
P. 44

Prosessoidun ruoan välttämisen ohella hän nostaakin
          mielialan kannalta erityisen tärkeiksi runsaan ja monipuo-
          lisen kasvisten ja marjojen käytön sekä kuidun saannin.
            – Suomalaiset naiset saavat keskimäärin 20 grammaa
          kuitua päivässä ja miehet 22 grammaa. Ero johtuu siitä,
          että miehet syövät enemmän ruisleipää. USA:ssa kuidun
          saanti sen sijaan on keskimäärin vain 10 grammaa päi-
          vässä, Rantala kertoo.
            Metsästäjä-keräilijöiden ulostenäytteiden tutkimuk-
          sissa on paljastunut, että sen ajan ihmiset saivat vuoro-
          kaudessa noin 100 grammaa kuitua ja söivät noin sataa
          eri kasvilajia.
            – Nykyisin lajikirjo on hyvin harva ja kasvisten syönti
          liian vähäistä.
            – Suositusten mukainen kasvisten saanti on 500 gram-
          maa päivässä, mutta se on mielestäni varsin vähän. Itse
          syön varmaankin kilon, Rantala naurahtaa.
            Kasvisten runsas ja monipuolinen syöminen laskee
          kehon matala-asteista tulehdusta ja siten hyödyttää ter-
          veyttä monin tavoin. Lisäksi Rantala suosittelee syömään
          päivittäin fermentoituja kasviksia, kuten hapankaalia tai
          kimchiä.

            Alkoholi pahin

          Rantala pohtii, että osalla ihmisistä suoliston mikrobiomi
          kestää paremmin lipsumista terveellisestä ruokavaliosta
          kuin toisilla. Lisäksi on eroa siinä, millä tavalla lipsuu.
            – Esimerkiksi sushiaterian höttöhiilarit ovat pienempi
          paha kuin ryyppyilta, Rantala sanoo.
            Hän korostaakin, että alkoholi ja tupakka ovat kaikkein
          tärkeimpiä pois karsittavia, jos haluaa huolehtia hyvästä
          mielialasta.
            – Alkoholi on tekninen liuotin, joka tekee pahaa suolis-
          ton seinämälle. On tutkittu verikokeilla, että ryyppyillan   – Kun suolistossa yleistyvät huonot bakteerit, niin
          jälkeen verestä on löytynyt suolistobakteereja, Rantala   elämän vastoinkäymiset tuntuvat voimakkaammin
          kertoo.                                            aivoihin päätyvien toksiinien vuoksi, kertoo
            Myös sokerin ja muiden höttöhiilihydraattien karsimista   evoluutiopsykologian dosentti Markus Rantala.
          Rantala suosittelee.
            – Ruoka-aineet, jotka saavat ihmiset lihomaan, ovat
          haitallisia niin mikrobiomille kuin mielialalle. Lisäksi yli-  Muutokset tapahtuvat suuntaan ja toiseen parissakin
          painoisilla on selvästi muita korkeampi riski sairastua   päivässä, hän toteaa.
          masennukseen, Rantala valottaa.                       Lisäksi hän nostaa stressin tekijäksi, joka vaikuttaa suo-
                                                             liston mikrobistoon ja siten mielialaan. Pitkään jatkunut
            Suu kuntoon                                      stressi muuttaa mikrobistoa.
                                                                – Hyvä uutinen on, että mikrobiston paranemisen huo-
          Suoliston haitallisten mikrobien ohella masennukselle   maa mielialassa jopa alle viikossa, hän kehuu.
          altistavat suussa olevat tulehdukset sekä sisäelinrasva.   Lisäksi hän rohkaisee, että kun suoliston saa kuntoon,
            – Esimerkiksi naisilla pakaroissa ja rinnoissa oleva rasva   saa palkinnoksi pidempiaikaisen vaikutuksen mielialaan
          on terveellistä, mutta nimenomaan sisäelinrasva haitallista   kuin mitä tulee yksittäisten herkkujen syömisestä.
          ja matala-asteista tulehdusta aiheuttavaa, Rantala toteaa.
            Suun kunto on yhteydessä moneen muuhunkin asiaan
          kuin mielialaan.
            – Ientulehduksilla on todettu olevan yhteys myös Alz-      Ilmoittaudu ilmaiseksi
          heimerin tautiin ja sepelvaltimotautiin. Jos jostain aloit-     TerveysSummitiin
          taisin, niin hampaiden ja suun kunnosta, Rantala pohtii.
            Hän jatkaa, että tutkimusten mukaan ihmisten ham-          niin pääset näkemään
          paat olivat paremmassa kunnossa ennen kuin alettiin             Markus Rantalan
          syömään sokeria.
            – Kun jättää sokerin pois, aivot tottuvat siihen varsin            täyspitkän
          nopeasti, eikä tee enää mieli makeaa.                      asiantuntijahaastattelun.
            Rantala harmittelee, etteivät ihmiset välttämättä ym-      Ilmoittaudu ilmaiseksi:
          märrä, mikä on ravinnon merkitys mielialalle.
            – Osalla ruokavalio on pahasti pielessä, ja kun sitä lähtee   www.terveyssummit.fi
          korjaamaan, mikrobiomi muuttuu yllättävänkin nopeasti.
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49