Page 44 - Luontaisterveys 9/2022
P. 44
Prosessoidun ruoan välttämisen ohella hän nostaakin
mielialan kannalta erityisen tärkeiksi runsaan ja monipuo-
lisen kasvisten ja marjojen käytön sekä kuidun saannin.
– Suomalaiset naiset saavat keskimäärin 20 grammaa
kuitua päivässä ja miehet 22 grammaa. Ero johtuu siitä,
että miehet syövät enemmän ruisleipää. USA:ssa kuidun
saanti sen sijaan on keskimäärin vain 10 grammaa päi-
vässä, Rantala kertoo.
Metsästäjä-keräilijöiden ulostenäytteiden tutkimuk-
sissa on paljastunut, että sen ajan ihmiset saivat vuoro-
kaudessa noin 100 grammaa kuitua ja söivät noin sataa
eri kasvilajia.
– Nykyisin lajikirjo on hyvin harva ja kasvisten syönti
liian vähäistä.
– Suositusten mukainen kasvisten saanti on 500 gram-
maa päivässä, mutta se on mielestäni varsin vähän. Itse
syön varmaankin kilon, Rantala naurahtaa.
Kasvisten runsas ja monipuolinen syöminen laskee
kehon matala-asteista tulehdusta ja siten hyödyttää ter-
veyttä monin tavoin. Lisäksi Rantala suosittelee syömään
päivittäin fermentoituja kasviksia, kuten hapankaalia tai
kimchiä.
Alkoholi pahin
Rantala pohtii, että osalla ihmisistä suoliston mikrobiomi
kestää paremmin lipsumista terveellisestä ruokavaliosta
kuin toisilla. Lisäksi on eroa siinä, millä tavalla lipsuu.
– Esimerkiksi sushiaterian höttöhiilarit ovat pienempi
paha kuin ryyppyilta, Rantala sanoo.
Hän korostaakin, että alkoholi ja tupakka ovat kaikkein
tärkeimpiä pois karsittavia, jos haluaa huolehtia hyvästä
mielialasta.
– Alkoholi on tekninen liuotin, joka tekee pahaa suolis-
ton seinämälle. On tutkittu verikokeilla, että ryyppyillan – Kun suolistossa yleistyvät huonot bakteerit, niin
jälkeen verestä on löytynyt suolistobakteereja, Rantala elämän vastoinkäymiset tuntuvat voimakkaammin
kertoo. aivoihin päätyvien toksiinien vuoksi, kertoo
Myös sokerin ja muiden höttöhiilihydraattien karsimista evoluutiopsykologian dosentti Markus Rantala.
Rantala suosittelee.
– Ruoka-aineet, jotka saavat ihmiset lihomaan, ovat
haitallisia niin mikrobiomille kuin mielialalle. Lisäksi yli- Muutokset tapahtuvat suuntaan ja toiseen parissakin
painoisilla on selvästi muita korkeampi riski sairastua päivässä, hän toteaa.
masennukseen, Rantala valottaa. Lisäksi hän nostaa stressin tekijäksi, joka vaikuttaa suo-
liston mikrobistoon ja siten mielialaan. Pitkään jatkunut
Suu kuntoon stressi muuttaa mikrobistoa.
– Hyvä uutinen on, että mikrobiston paranemisen huo-
Suoliston haitallisten mikrobien ohella masennukselle maa mielialassa jopa alle viikossa, hän kehuu.
altistavat suussa olevat tulehdukset sekä sisäelinrasva. Lisäksi hän rohkaisee, että kun suoliston saa kuntoon,
– Esimerkiksi naisilla pakaroissa ja rinnoissa oleva rasva saa palkinnoksi pidempiaikaisen vaikutuksen mielialaan
on terveellistä, mutta nimenomaan sisäelinrasva haitallista kuin mitä tulee yksittäisten herkkujen syömisestä.
ja matala-asteista tulehdusta aiheuttavaa, Rantala toteaa.
Suun kunto on yhteydessä moneen muuhunkin asiaan
kuin mielialaan.
– Ientulehduksilla on todettu olevan yhteys myös Alz- Ilmoittaudu ilmaiseksi
heimerin tautiin ja sepelvaltimotautiin. Jos jostain aloit- TerveysSummitiin
taisin, niin hampaiden ja suun kunnosta, Rantala pohtii.
Hän jatkaa, että tutkimusten mukaan ihmisten ham- niin pääset näkemään
paat olivat paremmassa kunnossa ennen kuin alettiin Markus Rantalan
syömään sokeria.
– Kun jättää sokerin pois, aivot tottuvat siihen varsin täyspitkän
nopeasti, eikä tee enää mieli makeaa. asiantuntijahaastattelun.
Rantala harmittelee, etteivät ihmiset välttämättä ym- Ilmoittaudu ilmaiseksi:
märrä, mikä on ravinnon merkitys mielialalle.
– Osalla ruokavalio on pahasti pielessä, ja kun sitä lähtee www.terveyssummit.fi
korjaamaan, mikrobiomi muuttuu yllättävänkin nopeasti.