Page 49 - Luontaisterveys 9/2022
P. 49
Tuotevinkki
Alfalipoiinihappoa elimistön avuksi
Muisti pätkii? Sokerit koholla? Biomedin R-lipoiinihappo-
Iho ryppyilee? kapseli sisältää 150
milligrammaa aktiivista
R-lipoiinihappoa.
Tekstit: Birgit Stenroos Sopivaksi alfalipoiinihapon
annostukseksi suositellaan
100-300 milligrammaa, joten
saat jo yhdestä kapselista
lfalipoiinihappo on monipuoliseksi antioksidantiksi suositellun määrän.
osoittautunut aine, jota kutsutaan englanniksi
A sanoilla alpha lipoic acid (ALA). Alfalipoiinihappo
tunnetaan myös nimellä tioktiinihappo (Thioctic acid).
Se on tunnettu jo 1930-luvulla ”perunan kasvutekijänä”.
Alfalipoiinihappo eristettiin vuonna 1957, mutta vasta
1990-luvun lopusta lähtien se on tullut tunnetuksi myös
ravintolisänä. Alfalipoiinihappo on elimistölle elintärkeä, mista maksasta. Alfalinoleenihappo säätelee positiivisesti
D-vitamiinin kaltainen aine. Elimistö muodostaa jonkin verensokeria estäen haitallisen sokeroitumisilmiön eli
verran alfalipoiinihappoa, mutta iän myötä sen muodos- glykaation kehittymistä, joka on diabeteksen syntyta-
tus heikkenee. pahtumassa tautia lisäävä reaktio ja johtaa diabetekseen
Yhdysvaltalainen, afalipoiinihappoon perehtynyt ar- liittyvien komplikaatioiden ja lisäsairauksien syntyyn.
vostettu tutkija Lester Packer on havainnut, että alfa- Hermosolut voivat hyvissä olosuhteissa uusiintua
lipoiinihapon vaikutukset erityisesti diabeteksessa ja useissa osissa aivoja, myös aivokuoressa. Siellä tapah-
sydän- verisuonitaudeissa ovat kiistattomia. Saksassa tuu oppiminen, laajojen kokonaisuuksien hallintakyky ja
lääkärit ovat jo vuosikymmenien ajan määränneet rutii- päätöksenteko. Alfalipoiinihappo pystyy tehokkaasti vai-
nisti diabeetikoille alfalipoiinihappoa. kuttamaan hermoston vaurioiden tapahtumiin pysäyttäen
Alfalipoiinihappoa tarvitaan solujen energian tuotan- ja estäen vaurioiden ketjureaktioita. Alfalipoiinihapolla
nossa. Kasveissa, joiden lehdissä on mitokondrioita, on voidaan jarruttaa hermoston hiljaista tulehdusta ja ohjel-
myös alfalipoiinihappoa. Tällaisia ovat perunat (erikoisesti moitua solukuolemaa eli apoptoosia. Alfalipoiinihappoa
makea peruna), pinaatti, parsakaali, tomaatit ja porkka- tarvitaan myös soluvaurioiden korjauksessa.
nat. Punainen liha, etenkin sydänlihas ja maksa sisältävät Alfalipoiinihapossa on kaksi muotoa: R-lipoiinihappo
runsaasti alfalipoiinihappoa. Jotta elimistön päivittäinen (R-ALA) ja S-lipoiinihappo (S-ALA). Luonnollinen R-muoto
tarve saataisiin ravinnosta, tulisi edellä mainittuja ruokia on moninkertaisesti tehokkaampi kuin S-muoto.
syödä päivässä kilokaupalla. Yleisimmin ravintolisissä käytetään R- ja S-muotojen
Alfalipoiinihappo lisää glukoosin imeytymistä lihaksissa sekoitusta, jossa on vain puolet luonnollista, tehokasta
ja parantaa insuliinin tehoa säädellen glukoosin vapautu- R-muotoa.
B12-vitamiini monessa mukana
12-vitamiini on välttämätön punasolujen normaa- Biomedin aktiiviset B12-tipat
lille kehitykselle ja hemoglobiinin muodostukseen, sisältävät kaksi tehokkaasti
B mutta sen puute ei aiheuta pelkästään anemiaa, imeytyvää, elimistön helposti
vaan monenlaisia hermostollisia häiriöitä, tuntohäiriöitä ja hyväksikäytettävää muotoa:
jopa dementiaan viittaavia oireita. Nykyään B12-vitamiinin metyylikobalamiinia ja
adenosyylikobalamiinia. Euroopan
tarpeen tärkeyttä korostetaan myös raskaana oleville ja elintarviketurvallisuusvirasto EFSA
imettäville sekä laktoosi-intoleranssin, keliakian, stressin on luokitellut tämän yhdistelmän
ja yksipuolisen ruokavalion yhteydessä kuin myös runsaan B12-vitamiineista tehokkaimmaksi
alkoholin käytön ja laihdutuskuurien aikana. muodoksi ravintolisissä.
Iäkkäillä henkilöillä B12-vitamiinin puutos voi aiheut-
taa henkisen toiminnan häiriöitä, kuten masennusta,
vainoharhaisuutta ja jopa hallusinaatioita. Oireet voivat
muistuttaa lievää Alzheimerin tautia, mutta puutoksesta
kärsivillä persoonallisuus ja kyky huolehtia itsestään ja muistihäiriöitä ja depressiota sekä myös pahentaa muista
omista asioista ovat säilyneet paremmin. syistä johtuvan dementian oireita.
Kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola, Suomen ravit- B12-vitamiinia ei juurikaan saada kasvikunnan tuotteis-
semushoitojen uranuurtaja mainitsee kirjassaan ”Ruoan- ta. Parhaita lähteitä ovat maksa, munuainen, kala ja liha
sulatus kuntoon ravitsemushoidolla”, että muistihäiriöistä sekä maitovalmisteet. Näidenkään ruoka-aineiden runsas
kärsivillä seerumin B12-vitamiinipitoisuus pitäisi aina mää- käyttö ei välttämättä takaa, että B12-vitamiinipitoisuus
rittää, koska vähäinenkin puutos voi aiheuttaa pahenevia elimistössä olisi riittävä.