Page 53 - Luontaisterveys 10/2021
P. 53

Tuoreen tutkimuksen mukaan parasta
                         aivoverenkierrolle on ruokavalio, josta saa suolan

                          natriumia kohtuullisesti mutta samanaikaisesti
                        kaliumia runsaasti. Pitääkö nauttia kaliumlisää vai
                                    riittääkö oikeanlainen ruokavalio?


                                                    Teksti: Terttu Iiskola

                  iiallinen suolan käyttö nostaa   Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tut-  muksen mukaan, natriumia tulee helposti
                  verenpainetta, rasittaa sydän-  kimusprofessori Antti Jula muistuttaa, että   käyttäneeksi yhtä paljon kuin ennenkin.
                  tä ja verisuonia ja altistaa ai-  ehkä kymmenisen prosenttia suomalaisis-  Mineraalisuola lisätään ruokaan aina mit-
                  voverenkiertohäiriöille.  ta on erityisen herkkiä paljolle natriumil-  taamalla, ei maistamalla.
                  Ruokasuolan  hivenaineet   le. Heidän tulee minimoida ruokasuolan
                  natrium ja kalium ovat pari,   käyttö ja välttää lakritsia sekä salmiakkia.  Ruokavalio ratkaiseva
      L joka pitää elimistön nesteet
       oikeissa paikoissa ja toiminnassa. Kun suo-  Runsaasti kaliumia           Suomalaiset saavat liika-annoksensa nat-
       laa (natriumia) on liikaa, elimistö joutuu                                riumia yleensä kodin ulkopuolella valmis-
       tekemään turhaa työtä. Liiasta suolasta   Kalium on tiedetty sydämelle ja verisuo-  tetuista tuotteista, kuten leivistä, juustoista
       munuaiset väsyvät, verimäärä suurenee   nille tärkeäksi natriumin vaikutusten ta-  ja makkaroista. Suolaprosentit kannattaa
       ja verenpaine nousee.                sapainottajaksi.                     katsoa kaupan ruokahyllyn ääressä.
         American Journal of Hypertension -leh-  Tämän vertailututkimuksen mukaan   Kun valmistaa ruoan kotona, on mah-
       dessä julkaistun tutkimuksen mukaan run-  runsas kaliumin saanti (yli 1,6 grammaa   dollista herkutella sellaisella ravinnolla,
       sas kaliumin saanti kuitenkin vähentää   päivässä) pienensi sairastumisriskiä riippu-  jossa natriumia on sopivasti ja kaliumia
       suolan natriumin haittoja.           matta siitä, kuinka paljon suolaa potilas sai.  riittävästi.
         Tutkimuksessa verrattiin 9 300:n en-  Suurimmat hyödyt nähtiin potilailla,   Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen
       simmäisen kerran aivoverenkiertohäiriöön   joiden päivittäinen natriumin saanti oli   ylläpitämässä elintarvikkeiden kansalli-
       sairastuneen ja yhtä monen terveen verro-  2,8-3,5 grammaa eli reilut 1-1,5 teelusikal-  sessa koostumustietopankissa Finelissä voi
       kin terveystietoja 27 eri maasta.    lista päivässä, kunhan vastaavasti kaliumia   koostaa itselleen listan eri ruoka-aineiden
                                            saadaan runsaasti.                   ja valmisruokien hivenainesisällöistä.
         Natriumia kohtuudella                Antti Julan mukaan kaliumin saannin
                                            tavoite miehillä on yli 3,5 grammaa ja nai-  ,,
       Tutkimustulosten valossa riski sairastua   silla yli 3,1 grammaa päivässä.    Vihreitä yrttejä kannattaa
       aivoverenkiertohäiriöön ja etenkin aivo-  Viidessä grammassa tavallista ruoka-
       verenvuotoon oli suurentunut niillä tut-  suolaa on kaliumia olemattoman vähän,  käyttää kaliumlisänä runsaasti
       kimukseen osallistujilla, joiden natriumin   32 milligrammaa.             salaateissa sekä ruokien
       saanti oli yli 4,3 grammaa vuorokaudessa.  American Journal of Hypertension -leh-                     ,,
         Kun natriumin määrä kerrotaan 2,5:lla,   dessä julkaistun tutkimuksen luvuista saa-  mausteina suolan sijaan.
       saadaan vastaava määrä tavallista ruoka-  daan lasketuksi hyvä natriumin ja kaliumin
       suolaa eli natriumkloridia. Riskiraja on   suhde ruokasuolassa: vähintään yksi osa
       siis tutkijoiden mukaan vajaa 11 grammaa   kaliumia kahta natriumosaa kohden. Tuo-  Parhaimmasta päästä kaliumlistassa on
       ruokasuolaa päivässä.                ta suhdetta kannattaa vertailla kauppojen   kuivattu musta torvisieni. Sadasta gram-
         Se vastaa suomalaisten keskimääräistä   suolahyllyillä.                 masta sitä saa 4,65 grammaa kaliumia. Sie-
       suolansaantia.                         Suomalaiset mineraalisuolat Pansuola   nimetsässä kannattaa samoilla ja nauttia
         Vastoin odotuksia tutkijat havaitsivat   ja Seltin ovat parhaita. Pansuolassa on 57   kotona valmistetut herkut!
       aivoverenkiertoriskin myös silloin, kun   prosenttia natriumia ja 28 prosenttia kaliu-  Aineen sisältämät grammat pitää suh-
       natriumia sai alle 2,8 grammaa (7 g ruo-  mia (ynnä muita hivenaineita). Kaliumin   teuttaa syötävään määrään. Torvisientä tai
       kasuolaa) päivässä. Teelusikallinen ruoka-  ja natriumin suhde on siis 0,49, riittävä   kantarellia pystyy syömään merkittävän
       suolaa painaa 5 grammaa.             yhden suhde kahteen.                 määrän päivässä keittona tai muhennok-
         Suomessa  suositellaan  suolankäytön   Kaliumin lisäys ei onnistu, jos haluaa   sena, kun taas mausteyrtti basilikaa tai
       alentamista korkeintaan viiteen grammaan   edelleen syödä suolaista ruokaa. Jos li-  tilliä ei pysty käyttämään vastaavaa ka-
       vuorokaudessa (2 g natriumia).       sää ruokaan mineraalisuolaa makutottu-  liummäärää.
                                                                                                                 ➙
                                                                                                     Luontaisterveys  53
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58