Page 53 - Luontaisterveys 10/2021
P. 53
Tuoreen tutkimuksen mukaan parasta
aivoverenkierrolle on ruokavalio, josta saa suolan
natriumia kohtuullisesti mutta samanaikaisesti
kaliumia runsaasti. Pitääkö nauttia kaliumlisää vai
riittääkö oikeanlainen ruokavalio?
Teksti: Terttu Iiskola
iiallinen suolan käyttö nostaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tut- muksen mukaan, natriumia tulee helposti
verenpainetta, rasittaa sydän- kimusprofessori Antti Jula muistuttaa, että käyttäneeksi yhtä paljon kuin ennenkin.
tä ja verisuonia ja altistaa ai- ehkä kymmenisen prosenttia suomalaisis- Mineraalisuola lisätään ruokaan aina mit-
voverenkiertohäiriöille. ta on erityisen herkkiä paljolle natriumil- taamalla, ei maistamalla.
Ruokasuolan hivenaineet le. Heidän tulee minimoida ruokasuolan
natrium ja kalium ovat pari, käyttö ja välttää lakritsia sekä salmiakkia. Ruokavalio ratkaiseva
L joka pitää elimistön nesteet
oikeissa paikoissa ja toiminnassa. Kun suo- Runsaasti kaliumia Suomalaiset saavat liika-annoksensa nat-
laa (natriumia) on liikaa, elimistö joutuu riumia yleensä kodin ulkopuolella valmis-
tekemään turhaa työtä. Liiasta suolasta Kalium on tiedetty sydämelle ja verisuo- tetuista tuotteista, kuten leivistä, juustoista
munuaiset väsyvät, verimäärä suurenee nille tärkeäksi natriumin vaikutusten ta- ja makkaroista. Suolaprosentit kannattaa
ja verenpaine nousee. sapainottajaksi. katsoa kaupan ruokahyllyn ääressä.
American Journal of Hypertension -leh- Tämän vertailututkimuksen mukaan Kun valmistaa ruoan kotona, on mah-
dessä julkaistun tutkimuksen mukaan run- runsas kaliumin saanti (yli 1,6 grammaa dollista herkutella sellaisella ravinnolla,
sas kaliumin saanti kuitenkin vähentää päivässä) pienensi sairastumisriskiä riippu- jossa natriumia on sopivasti ja kaliumia
suolan natriumin haittoja. matta siitä, kuinka paljon suolaa potilas sai. riittävästi.
Tutkimuksessa verrattiin 9 300:n en- Suurimmat hyödyt nähtiin potilailla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen
simmäisen kerran aivoverenkiertohäiriöön joiden päivittäinen natriumin saanti oli ylläpitämässä elintarvikkeiden kansalli-
sairastuneen ja yhtä monen terveen verro- 2,8-3,5 grammaa eli reilut 1-1,5 teelusikal- sessa koostumustietopankissa Finelissä voi
kin terveystietoja 27 eri maasta. lista päivässä, kunhan vastaavasti kaliumia koostaa itselleen listan eri ruoka-aineiden
saadaan runsaasti. ja valmisruokien hivenainesisällöistä.
Natriumia kohtuudella Antti Julan mukaan kaliumin saannin
tavoite miehillä on yli 3,5 grammaa ja nai- ,,
Tutkimustulosten valossa riski sairastua silla yli 3,1 grammaa päivässä. Vihreitä yrttejä kannattaa
aivoverenkiertohäiriöön ja etenkin aivo- Viidessä grammassa tavallista ruoka-
verenvuotoon oli suurentunut niillä tut- suolaa on kaliumia olemattoman vähän, käyttää kaliumlisänä runsaasti
kimukseen osallistujilla, joiden natriumin 32 milligrammaa. salaateissa sekä ruokien
saanti oli yli 4,3 grammaa vuorokaudessa. American Journal of Hypertension -leh- ,,
Kun natriumin määrä kerrotaan 2,5:lla, dessä julkaistun tutkimuksen luvuista saa- mausteina suolan sijaan.
saadaan vastaava määrä tavallista ruoka- daan lasketuksi hyvä natriumin ja kaliumin
suolaa eli natriumkloridia. Riskiraja on suhde ruokasuolassa: vähintään yksi osa
siis tutkijoiden mukaan vajaa 11 grammaa kaliumia kahta natriumosaa kohden. Tuo- Parhaimmasta päästä kaliumlistassa on
ruokasuolaa päivässä. ta suhdetta kannattaa vertailla kauppojen kuivattu musta torvisieni. Sadasta gram-
Se vastaa suomalaisten keskimääräistä suolahyllyillä. masta sitä saa 4,65 grammaa kaliumia. Sie-
suolansaantia. Suomalaiset mineraalisuolat Pansuola nimetsässä kannattaa samoilla ja nauttia
Vastoin odotuksia tutkijat havaitsivat ja Seltin ovat parhaita. Pansuolassa on 57 kotona valmistetut herkut!
aivoverenkiertoriskin myös silloin, kun prosenttia natriumia ja 28 prosenttia kaliu- Aineen sisältämät grammat pitää suh-
natriumia sai alle 2,8 grammaa (7 g ruo- mia (ynnä muita hivenaineita). Kaliumin teuttaa syötävään määrään. Torvisientä tai
kasuolaa) päivässä. Teelusikallinen ruoka- ja natriumin suhde on siis 0,49, riittävä kantarellia pystyy syömään merkittävän
suolaa painaa 5 grammaa. yhden suhde kahteen. määrän päivässä keittona tai muhennok-
Suomessa suositellaan suolankäytön Kaliumin lisäys ei onnistu, jos haluaa sena, kun taas mausteyrtti basilikaa tai
alentamista korkeintaan viiteen grammaan edelleen syödä suolaista ruokaa. Jos li- tilliä ei pysty käyttämään vastaavaa ka-
vuorokaudessa (2 g natriumia). sää ruokaan mineraalisuolaa makutottu- liummäärää.
➙
Luontaisterveys 53