Page 73 - Luontaisterveys 9/2022
P. 73

Ketopariskunnan rakkaat reseptit






































          Kaalilaatikko keto-                 Ketomiehen                Juo       Kukkakaalirisotto
          pariskunnan tapaan                  vihersmoothie      salaattia!       ketovaimon tapaan

          Ketopariskunta on kaaliruokien ystäviä.   Vihersmoothie on loistava aamiainen. Sen   Sitruunainen kukkakaalirisotto on kiva
          Ne soveltuvatkin ketogeeniseen ruokava-  voi tehdä jääkaappiin valmiiksi illalla, jos   lisuke monen ruoan kanssa. Voit lisätä
          lioon mainiosti. Kaalilaatikon voi tehdä   tiedossa on kiireinen aamu. Vihersmoo-  risoton joukkoon sieniä, pekonia, katkara-
          myös maidottomana, kun jättää kerman   thiesta saa helposti ja hyvin kuituja ja ra-  puja tai mitä vain haluat ja kaapista löytyy.
          pois ja korvaa sen vedellä tai vaikka luu-  vintoaineita. Tällä juomalla saat syötyä
          liemellä.                           kätevästi myös paljon vihreitä kasviksia.   1 rkl oliiviöljyä
                                                                                    1 rkl voita
             400 g jauhelihaa                   kourallinen pinaattia               1 pieni sipuli
             2 pientä sipulia                   3 lehtikaalin lehteä                2 valkosipulin kynttä
             2 rkl voita paistamiseen           1-2 vartta varsiselleriä            300 g kukkakaalia
             1 kg keräkaalia                    1-2 cm inkivääriä kuorittuna        1 rkl sitruunan mehua
             1-2 tl suolaa                      1 cm kurkumaa kuorittuna tai        1 rkl omenasiiderietikkaa
             1/2 tl mustapippuria rouhittuna    1/2 tl luomukurkumajauhetta         0,5 dl vettä
             1 tl meiramia                      muutama rouhaisu mustapippuria      kevätsipulin varsia tai ruohosipulia
             1 dl vettä                         1 sitruuna puristettuna             80 g parmesaanijuustoa
             3 dl kuohukermaa                   1 avokado                           suolaa, rouhittua mustapippuria,
                                                2-4 vartta tuoretta minttua         tuoreita yrttejä (esim. persiljaa)
          Silppua sipuli pieneksi ja kuullota pais-  (ei pakollinen)
          tinpannulla pienessä määrässä voissa.   4 dl makeuttamatonta            Raasta tai hienonna kukkakaali riisimäi-
          Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Maus-  kookosmaitojuomaa tai        seksi. Voit käyttää myös valmista kukka-
          ta suolalla ja rouhitulla mustapippuril-  kookosmaitoa                  kaalimurua.
          la. Siirrä jauhelihat ja sipulit voideltuun   1 rkl MCT-öljyä tai         Laita paistinpannulle oliiviöljyä ja voi-
          uunivuokaan tai kulhoon, jos haluat se-  kylmäpuristettua kookosöljyä   ta. Kuumenna pannu ja lisää hienonnetut
          koittaa seoksen kulhossa ennen vuokaan                                  sipulit paistinpannulle. Kuullota hetki ja
          laittamista.                        Kuori ja paloittele inkivääri ja kurku-  lisää valkosipuli. Lisää sipulien joukkoon
             Paloittele kaali sopivan kokoisiksi pa-  ma. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti.   kukkakaaliriisi. Hämmennä ja kuullota.
          loiksi ja paista voissa sopivan kokoisis-  Paloittele varsiselleri. Purista sitruunan   Huolehdi, ettei pannu ole liian kuumalla.
          sa erissä paistinpannulla. Mausta kaali   mehu blenderiin. Laita kaikki ainekset   Tarkoitus ei ole paistaa, vaan lempeästi
          suolalla.                           blenderiin. Surauta ainekset tasaiseksi   kypsentää. Lisää sekaan sitruunan mehu,
             Lisää kaali jauheliha-sipuliseoksen se-  smoothieksi ja nauti isosta lasista. Tästä   omenasiiderietikka ja vesi. Anna kiehua
          kaan uunivuokaan tai kulhoon, jos haluat   reseptistä tulee kaksi isoa lasillista vihers-  hiljalleen ja kypsennä risottoa noin viisi
          sekoittaa seoksen erillisessä kulhossa. Li-  moothieta.                 minuuttia välillä hämmentäen.
          sää lopuksi paistinpannulle vettä ja kie-                                 Lisää lopuksi raastettu parmesaanijuus-
          hauta, jotta saat paistinpannulta aromit                                to ja silputut kevätsipulin varret tai ruo-
          talteen. Sekoita kaalit ja jauheliha-sipuli-                            hosipuli. Anna juuston sulaa ja sekoittele
          seos sekaisin. Lisää kuohukerma ja kaada                                tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
          vesi uunivuokaan. Paista uunin alatasolla                                 Voit viimeistellä risoton esimerkiksi
          175 asteessa noin 1,5 tuntia.                                           tuoreella persiljalla.
          72  Luontaisterveys
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78