Page 63 - Luontaisterveys 10/2021
P. 63

Terveet uutiset


          Puolukkahunaja valittiin




                       Suomen parhaaksi






                         Suomen paras hunaja 2021 -kilpailun voitto meni
                       oululaiselle Raimo Tervolalle, jonka puolukkahunaja
                         on äänestetty kisan parhaaksi useamman kerran
                      aiemminkin. Sama hunaja ihastutti tänä vuonna myös

                      kansainvälisessä London Honey Awards -kilpailussa.

               uomen Mehiläishoitajain Liiton
               järjestämään Suomen paras hu-  Pinaatti-nokkoskeitto
               naja -kilpailuun osallistui tänä
               vuonna 165 hunajaa, mikä on   N"#$%##"
               suurin osallistujamäärä kilpai-  Jos vatsa kapinoi, lepytä sitä lempeällä kei-
      S lun  historiassa.  Kilpailunäyt-    tolla. Keitot ovat hyvin sulavia ja samal-
       teiden laatu oli myös erittäin hyvä, joten   la ravitsevia. Helppotekoinen, suolistoa
       kilpailu oli hyvä näyttö kotimaisten tuot-  hoitava pinaatti-nokkoskeitto syntyy yk-
       tajien osaamisesta ja erilaisten hunajien   sinkertaisista raaka-aineista. Tulehdusta
       arvostuksen kasvusta.                hillitsevä jauhettu inkivääri tuo keittoon
         Voittaja valittiin Suomen Mehiläishoi-  kivasti makua.
       tajain  Liiton  Sadonkorjuuseminaarissa
       Kuopiossa 6. marraskuuta 2021. Kilpai-  A&'"()"*:
       lusarjoja  oli  kolme:  kiteytetty  hunaja,   5 rkl oliiviöljyä
       juokseva hunaja sekä lajihunaja. Lisäksi   150 g pakastepinaattia
       valittiin  paras  paikallisyhdistyshunaja.   2 rkl kuivattua ruohosipulia
       Yli satahenkinen seminaariyleisö äänesti   1 rkl tuorepuristettua
       esiraadin valitsemista hunajista kunkin   sitruunan mehua
       sarjan voittajan sekä kaikkein parhaana   1 tl jauhettua inkivääriä
       pitämänsä hunajan.                     1 l makeuttamatonta mantelimaitoa
                                              1 dl kaurakermaa
         Tarhapaikka kaiken A ja O            1 1/2 tl Himalajan ruususuolaa
                                              2 rkl nokkosrouhetta tai
       Suomen parhaaksi valittu puolukkahunaja   nokkosen siemeniä
       voitti myös lajihunajien sarjan. Raimo Ter-  reilusti mustapippuria myllystä
       vola toteaa, että lajihunajien tuottamisessa   1 1/2 dl täysjyvämaissi-
       tarhapaikalla on valtava merkitys.     tai teffjauhoja                    Raimo Tervola Sadonkorjuu-
         –  Puolukkahunajani on tuotettu Mu-                                     seminaarissa Kuopiossa 6.11.2021.
       hosjoen varressa sijaitsevalla puolukka-  L&)+((""()&:                    Kuva: Virpi Aaltonen / SML
       kankaalla. Vein mehiläispesät sinne ensi   4 pehmeäksi keitettyä kananmunaa
       kertaa vuonna 2014, kun halusin kokeilla   tuoretta persiljaa
       puolukkahunajan tuottamista. Ensimmäi-
       senä vuonna sain sellaisen sadon, etten   Lorauta  oliiviöljy  kattilaan.  Kuumenna   arvostettiin korkeimpaan Platinum Awards
       koskaan sen jälkeen.                 hieman. Lisää jäiset pakastepinaatinpa-  -kategoriaan.
         Vaikka sadot ovat sittemmin olleen hie-  lat, ruohosipuli, sitruunanmehu ja inki-  –  Suomessa voidaan siis tuottaa maail-
       man pienempiä, puolukkakankaalta ei ole   vääri. Kääntele seosta, kunnes pinaatti on   manluokan hunajaa, hän toteaa.
       ollut paluuta. Tarhaaja vie pesät tutulle   sulanut. Lisää mantelimaito, kaurakerma   Suomen  paras  hunaja  -kilpailun  eri
       paikalle, kun puolukka availee kukkiaan.   ja suola ja kuumenna kiehumispisteeseen,   sarjojen voittajat osoittavat, että loistavia
       Hunajalaatikot otetaan talteen kukinnan   mutta älä keitä.                hunajia tuotetaan eri puolilla Suomea. Ki-
       päättyessä.                            Lisää  nokkosrouhe  ja  mustapippu-  teytettyjen hunajien sarjan voitti Makkolan
         Aromiltaan  karamelliin  vivahtavan,   ri. Suurusta keitto täysjyvämaissi–  tai   luomutilan!Sinikka!ja!Niko Nyrhisen!hu-
       kauniin  punertavan  puolukkahunajan   teff-jauholla. Lisää jauhot vähitellen keiton   naja, joka on tuotettu Heinoniemessä Poh-
       aromin Tervola on oppinut tunnistamaan   sekaan koko ajan vispilällä vatkaten. Tar-  jois-Karjalassa. Juoksevan hunajan sarjan
       vaikka silmät ummessa.               kista keiton maku ja muokkaa tarvittaessa   voitto puolestaan meni Naantaliin!Rea Pel-
         Puolukkahunaja on menestynyt Suomen   suolalla ja mustapippurilla.      to-Uotilalle. Paikallisyhdistysten parhaaksi
       paras hunaja -kilpailussa monesti aiem-  Tarjoile keitetyn kananmunan ja per-  hunajaksi valittiin Keski-Suomen Mehi-
       minkin, ja viime keväänä Raimo Tervo-  siljasilpun kera.                  läishoitajien!Anssi Hiekkalan!Äänekoskella
       la päätti kokeilla, mitä siitä maailmalla     Resepti: Pauliina Tervon Herkän vatsan   tuotettu metsähunaja.  LT
       arvellaan. Hän osallistui London Honey          kokkikoulu – Kasvisherkut -kirjasta.
       Awards -kilpailuun, jossa hänen hunajansa
                                                                                                     Luontaisterveys  63
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68