Kehon immuunijärjestelmä on laaja ja monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat useat tekijät. Osa vastustuskyvystämme on synnynnäistä, osa ympäristön ja elintapojen vaikutusta. Esimerkiksi alatiesynnytys ja rintaruokinta antavat lapselle hyviä bakteereja, mutta toisaalta lapsuuden aikaisen stressin ja traumojen on todettu altistavan myöhemmille tulehduksille.
Kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo listaa lukuisia keinoja, joilla omaan vastustuskykyynsä voi vaikuttaa. Uudessa Pertti Salon kanssa tehdyssä kirjassa Vastustuskykyä kasveista (Minerva Kustannus, 2023) hän avaa immuniteettia laaja-alaisesti ja esittelee keinoja ennaltaehkäistä ja hoitaa sairauksia.
– Riittävä uni on todella tärkeä hankitulle immuniteetille, sillä univaje altistaa tulehduksille. Stressi puolestaan nostaa kortisolitasoa ja voi aiheuttaa niin tulehdussairauksia kuin altistaa monenlaisille rappeumasairauksille.
Hyviä keinoja tukea omaa vastustuskykyään ovatkin Piipon mukaan esimerkiksi metsässä oleskelu, meditaatio ja puutarhan hoito.
– Myös laadukas ja tasapainoinen ravinto, auringonvalo ja ulkoilu ovat tärkeitä. Ja se, että tekee asioita, joista pitää, eikä vain velvollisuuksia. Se on todella tärkeää.
Sen sijaan riittämätön liikunta, huono ravinto, lisäaineet ja erilaiset ympäristöstä kertyvät myrkyt ovat ongelmallisia immuniteetille.
Suolisto alkukotina
Koko kehon toiminnalle tärkeitä ovat suoliston hyvät bakteerit. Ne syntetisoivat erityisesti B-vitamiineja ja hermoston välittäjäaineita ja ehkäisevät eri sairauksia. Suoliston hyvinvointia voikin tukea monipuolisen, värikkään ruokavalion avulla.
– Monissa kasveissa on parkkiaineita, jotka supistavat limakalvoja ja estävät siten virusten ja bakteerien pääsemistä elimistöön. Esimerkiksi salvia on sellainen. Sitä voi kurlata tai juoda teenä, ja se ehkäisee myös ripulia, Piippo kertoo.
Erilaiset hapatetut vihannekset ovat hyväksi suolistolle. Myös misokeitto sekä hyvien probioottien avulla valmistetut juustot, kuten cheddar, ovat Piipon mukaan hyödyllisiä.
Monien välttelemät tärkkelyspitoiset vihannekset ovat niin ikään suolistolle tärkeää ravintoa. Piippo harmittelee, että moni tekeekin itselleen karhunpalveluksen karsiessaan ne ruokavaliostaan.
– Keitetyn ja jäähdytetyn perunan syöminen ruokkii hyviä suolistobakteereja. Kun hoidetaan suolistobakteereja, hoidetaan samalla ylipainoa, diabetesta ja insuliiniresistenssiä. Suoliston kautta voidaan hoitaa myös allergioita, sillä monet allergiat johtuvat vuotavasta suolesta.
Piippo korostaa, että jos suolisto ei toimi kunnolla ja on esimerkiksi ummetusta tai ripulia, vaikuttaa se väistämättä vastustuskykyyn. Myös nivelvaivat voivat johtua suoliston ongelmista.