
Henkisen valmentaja Emilia Vasko-Kujalan mukaan fyysisesti ja psyykkisesti haastavat vaihdevuodet ovat naisen elämässä luonnollinen ja jopa murrosikää vavisuttavampi muutosvaihe. Vaihetta ei pysty ohittamaan, eikä selittämään pois.
– Naisen monimuotoisessa elämänkaaressa vaihdevuosilla on aivan erityinen, uutta potentiaalia avaava merkitys. Ne ovat mahdollisuus uuteen, aiempaa laajempaan ja syvempään naiseuteen. Kasvu ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan edellyttää tietoista asettumista muutoksen äärelle, painottaa Emilia, joka päätyönään toimii perustamansa henkisen Kehto Koulun rehtorina.
– Maskuliinisen kulttuurin jäännöstä lienee se, että naisille tärkeät asiat eivät ole olleet yhteiskunnallisesti eivätkä kulttuurillisesti merkittäviä, ja ne on suurelta osin ohitettu lähes kokonaan.
Vaihdevuosiin liittyviä asioita ei ole juurikaan tutkittu, eivätkä ne ole päässeet esille kuin naisten kesken tai naisten yksityisinä asioina. Esimerkiksi työpaikoille ne eivät ole kuuluneet.
– Minua on suuresti ilahduttanut viime vuosina yhteiskunnassa tapahtunut positiivinen muutos. Vaihdevuosista puhuminen on lisääntynyt sekä yleisissä että naisten välisissä keskusteluissa, ja keskustelun sävy on muuttunut sallivammaksi, Emilia iloitsee.
– Hyviä ja rohkaisevia merkkejä putkahtelee esiin koko ajan. Se on saanut naiset kokemaan vaihdevuosioireet vähemmän noloina ja ikäviä tilanteina tuottavina. Vielä on tehtävää, mutta eihän kaiken tarvitse tapahtua kerralla, eikä voikaan. Parhaiten asiat etenevät, kun suhtaudumme niihin rauhallisesti, mutta tosissaan, emmekä koita liian repivästi muuttaa asioita.
Emilia näkee, että muutokseen on monia syitä. Merkittävin lienee menossa oleva rauhallinen prosessi, jossa mekaanisesta tasa-arvosta ollaan siirtymässä kohti todellisempaa tasa-arvoa.
– Todellinen tasa-arvo ei tarkoita vain yhtäläisiä oikeuksia miehille ja naisille, vaan myös sitä, että kummankin sukupuolen ja kummankin energialaadun asiat ovat yhtä merkittäviä ja yhtä sallittuja.
Naisen toinen kevät (Viisas Elämä, 2025) on Emilia Vasko-Kujalan ja Noora Mustajoen naisen elämänkaaresta kirjoittaman kirjasarjan neljäs teos. Helmikuussa ilmestynyt kirja kertoo, miten kohdata vaihdevuodet viisaasti niin fyysisesti kuin henkisesti ja mitä mahdollisuuksia vaihdevuosiin sisältyy.
Vaihdevuosiaikaa kuvaava sanonta ”naisen toinen kevät” on peräisin itäisistä kulttuureista, erityisesti kiinalaisesta lääketieteestä.
– Minusta sanonta on kaunis. Naisen ensimmäinen kevät on murrosikä, jolloin tytöstä kasvaa aikuinen nainen. Senhän me länsimaisissakin kulttuureissa tunnistamme herkän kauniiksi kevääksi ja hehkeyden ajaksi.
Itäisissä kulttuureissa vaihdevuosiin on perinteisesti suhtauduttu arvostaen ja positiivisemmin kuin länsimaissa.
– Vaihdevuodet viisaasti läpikäynyttä naista pidetään viisauden lähteenä. Häneltä kysytään neuvoa ja hänelle voi avautua uusia ammatillisia mahdollisuuksia. Keskiajalla esimerkiksi naisesta saattoi tulla lääkkeiden valmistaja tai oluenpanija, Emilia kertoo.
Naiseus ei lopu
Menopaussi on murrosikää pidempi prosessi, jonka keskimääräinen ydinaika osuu 52 vuoden ikään.
– Toinen kevät tuo esiin naisen psyykeen ja sielun suuruuden, ihmeellisyyden ja potentiaalin. Muutos ei voisi tapahtua aikaisemmin, koska siihen tarvitaan pitkä elämänkokemus. Prosessissa aikuisesta naisesta voi hyvinkin kuoriutua vanha viisas nainen tai johtajanainen tai ainakin naisen oma autenttinen minä.
Emilian mielestä harva nainen tietää, mistä transformaatioprosessissa on kyse ja mitä siinä tapahtuu, eikä osaa tarttua muutostilaisuuteen etenkään kulttuureissa, joissa naista ei ole siihen koulutettu eikä ohjattu. Pikemminkin on opastettu, että kun tehtävä naisena on tehty, hänellä ei enää ole merkitystä – hän voi siirtyä sivuun.
– Tämä ajattelu on saanut naiset usein kokemaan vaihdevuodet negatiivisena merkkinä siitä, että naiseus on loppu ja tiedossa on pelkkää rappeutumista, vaikka vaiheella on iso henkinen ja psykologinen tarkoitus ja siihen liittyy valtavaa potentiaalia ja kauneutta.