– Olen myös rukoilemalla etsinyt johdatusta siihen, mihin taiteilijana menen, Ida Elina sanoo. Kuva: Ville Huuri

Kanteletaiteilija sekä laulaja-lauluntekijä Ida Elina eli Päivi Ida Elina Kujanen on erikoistunut popmusiikin esittämiseen erikoisvarustellulla konserttikanteleella.

37-vuotias musiikin maisteri on saavuttanut elämässään jo monia unelmiaan.

– Jonkun unelmani saavuttaminen ei ole tarkoittanut sitä, että olisin jäänyt odottelemaan eläkeikää. Samalla kun toiset unelmat ovat toteutuneet, uusia on syntynyt, hän kiteyttää.

Ida Elinan mukaan unelmien toteuttaminen vaatii ennen muuta rohkeutta, sillä usein tarvitaan vanhasta irti päästämistä.

– Vaikka harvan elämä menee aina täysin odotusten mukaisesti, niin rohkeus kannattaa.

Ida Elina kuvailee elävänsä rikasta elämää, erilaistakin. Hän on esiintynyt päätoimisesti vuodesta 2014 kotimaassa ja ulkomailla. Yleensä hän esiintyy laulaen ja soittaen yksin, joskus harvoin toisen kanssa.

Kanteletta Ida Elina alkoi soittaa 13-vuotiaana. Lapsena hän soitti pianoa.

– Ajattelin, että minusta tulee klassinen artisti. Opiskelin Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatuksen osastolla, koska solistiselle osastolle en päässyt. Soitin Sibiksellä myös rytmimusiikkia kitaralla, rummuilla ja bassolla.

Klassinen tapa soittaa kannelta ei lopulta tuntunut Ida Elinalle omalta. Vuonna 2009 hän lähti vaihto opiskelijaksi Hokkaidon kasvatustieteelliseen yliopistoon Japaniin.

Opintojen jälkeen Ida Elina innostui uudesta tavasta soittaa kannelta nähtyään Adam Raffertyn akustisella kitaralla soitetun version Michael Jacksonin kappaleesta Billie Jean.

– Tällaista soittimen käsittelytaitoa en ollut koskaan nähnyt. Adam veti rytmit, bassolinjat, soinnut ja melodiat pelkällä kitaralla yhtäaikaisesti. Ajattelin, että jos näin voi soittaa kitaraa, miksei myös kannelta. Siitä virisi ajatus soveltaa instrumentillani poppia ja rytmimusiikkia.

Hyppy tuntemattomaan

Ida Elinan sisäinen palo heräsi. Popin soittamiseen hän ei heti saanut kovin paljon tukea ulkopuoleltaan – onhan kantele enemmän perinteinen soitin.

– Aluksi olin kuin säikähtänyt jänis. Ajattelin pitkään, etten kykene muuttamaan elämäni suuntaa. Olin ajatellut, että valmistun musiikinopettajaksi ja päädyn kouluun opettamaan, eikä ole muuta vaihtoehtoa. Silti minulla oli koko ajan valtava sisäinen palo taiteilijan elämään ja lavalla esiintymiseen.

Ryhtyessään taiteilijaksi Ida Elina hyppäsi tuntemattomaan, vaikka se tuntui aluksi epävarmalta.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 7/2024!