Moni oireilee kehollisesti esimerkiksi lihaskivuilla ja päänsäryillä, mutta oireiden taustalta ei välttämättä osata ajatella löytyvän muistoja, tunteita tai traumoja. Tunnevyöhyketerapeutti Eeva-Maria Laakso, 43, oli vuosia sitten lähes toimintakyvytön selkäkipujen vuoksi, kunnes sai ahaa-elämyksen kipujensa taustoista.
– Minulla on sikäli perinteinen tarina, että kun olen itse saanut avun jostakin, haluan jakaa sitä muillekin.
Laakso muistelee, että hänellä oli aina ollut sisäinen tieto, että elämä oli muutakin kuin miten se näyttäytyi. Asiat olivat periaatteessa hyvin, ja Laakso johti tiimejä mainostoimistossa. Hän kuuli kutsun muualle, mutta teki muutoksen vasta, kun keho tuli väliin. Selkäkipujen alkaessa Laakso oli 29-vuotias.
– Veljelleni tapahtui paha onnettomuus, ja siitä lähti osittain pakotettu muutos itsessäni. Samalla se oli kuitenkin lahja. Lääkärit antoivat selkäkivuille diagnooseja, mutta mikään fysiologinen selitys tai ratkaisuehdotus ei tuntunut oikealta. Joku ehdotti leikkausta, toinen vahvoja kipulääkkeitä.
Laakso kertoo, että hänen kehonsa oli kuin lukossa, kun hän hakeutui tunnevyöhyketerapiaan. Hän kuvaa tienneensä jo ensimmäisen kerran jälkeen, että tämä on se oma juttu. Selän paranemisen lisäksi koko elämä meni hiljalleen uusiksi.
Takaisin kehoon
Laakso on opiskellut vuosia laaja-alaisesti ihmisen hyvinvointia, mutta uskoo, että vasta kehon ja mielen toimiva yhteys voi muuttaa elämää syvästi ja pysyvästi. Tällä hetkellä hän tarjoaa hoitoja eri kohderyhmille, elämän eri vaiheisiin. Palvelut pohjautuvat tunnevyöhyketerapiaan, johon hän on lisännyt elementtejä muun muassa somaattisen traumaterapian ja tunnetaito-ohjaajan opinnoista.
Tunnevyöhyketerapiassa käydään läpi asiakkaan oireita, niiden alkuajankohtaa sekä mitä niihin aikoihin on tapahtunut elämässä.
– Päähoitomuotoni on kehittämäni Reconnect-hoito. Haluan auttaa ihmisiä, jotka tuntevat elävänsä autopilotilla ja pohtivat, mihin ovat itsensä hukanneet. Keho voi oireilla ja voi olla vaikea tavoittaa itseään.
Hoidoillaan Laakso haluaa auttaa ihmisiä kurottamaan järjestä sydämeen ja päästä kehoon.
– Kun ihminen elää selviytymismoodissa, yhteys omaan kehoon on heikko. Keho kantaa kuitenkin suurta viisautta mukanaan ja yrittää jatkuvasti ohjata meitä oikeaan suuntaan.
Kehon lempeät kuiskaukset voivat muuttua hiljalleen vaativaksi huudoksi.
– Jos kivun hetkellä suuttumisen sijaan pysähtyisimme kuulemaan, mitä kivulla on kerrottavaa, voimme oivaltaa isojakin asioita.
– Kivun äärelle kannattaa pysähtyä ja niiden viestejä kuunnella.
– Kun tunteet, elämänkokemukset ja traumat elää uudelleen kehollisesti läpi, ei pääse enää pakenemaan niitä päähän. Ne purkautuvat keholta ja vapauttavat elämään, Laakso rohkaisee.
Hän on kehittänyt kehon ja tunteet yhdistäviä hoitoja myös lapsille ja nuorille, ikäihmisille sekä synnytystraumoista ja lapsettomuudesta kärsiville.