Taiji-opettaja Mika Määttänen kertoo, että taiji sopii lajina kaikille, myös ikäihmisille. Hänen mielestään taiji on niin monimuotoinen, ettei sen sisältöä ole helppo tiivistää yksinkertaiseen pakettiin.
– Taiji on terveysliikuntaa ja sen taustalla on filosofia, samoin kuin joogassa. Taijissa kehitetään sellaista voimaa, joka ei ensisijaisesti perustu lihaksiin, vaan rentouteen, tarkkuuteen, pehmeyteen ja koordinaatioon sekä loppupelissä myös hengitykseen. Kaikki harjoittelu tehdään seisten.
Taijista on eri tyylisuuntia joogan tapaan. Kun Mika puhuu taijista, hän tarkoittaa niin sanotun alkuperäisen Yang-tyylin taijita, jota hän opettaa ja harrastaa ITCCA:ssa (International Tai Chi Chuan Association) Helsingissä.
Taiji tulee Kiinasta ja sillä on pitkä perinne. Laji on noin 700 vuotta vanha. Lajia voisi Mikan mukaan kutsua myös liikemeditaatioksi tai liikunnalliseksi mindfulnessiksi. Siinä opitaan monia tarkkoja liikesarjoja, joiden tekemiseen ei pelkästään keskitytä, vaan samanaikaisesti pyritään löytämään niihin rentoutta ja pehmeyttä.
– Taiji perustuu jin-jang-filosofiaan ja taolaisuuteen. Jin tarkoittaa pehmeätä ja jang kovaa. Pehmeydellä ja rentoudella onkin suuri merkitys taijissa.
– Keho on rauhallisempi, mieli kirkkaampi ja keskittymiskyky parempi taiji-harjoittelun myötä. Taijin toinen määritelmä on, että se on itse itselle tehtävää akupunktiota.
Mika näkee, että taiji tekee terveydelle monipuolisesti hyvää juuri siksi, että lajin kehittäjät ovat ammentaneet siihen viisautta perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä ja taolaisesta filosofiasta.
– Kun liikkeitä tehdään oikein ja tekemisessä on mukana rentoutta, aktivoituvat kehomme akupisteet, jotka ovat meridiaaneilla. Tätä kautta taijin vaikutus yltää laajalle koko kehoon, sisäelimiin asti.
Mika kertoo, että perustunnit kestävät tunnin ja viisitoista minuuttia. Ne aloitetaan yksittäisillä lämmittelyliikkeillä, joita kutsutaan taolaisiksi lämmittelyharjoituksiksi.
Sen jälkeen opetellaan liikesarjaa, jossa on noin sata liikettä ja kolme osaa. Koko liikesarjan oppiminen kestää kolmisen vuotta.
– Taiji on enemmän kärsivällisyyskuin taitolaji. Liikesarjoissa jin ja jang vuorottelevat. Jin-liikkeet suuntautuvat alas ja taakse ja jang-liikkeet eteen ja ylös.
– Opetusmetodi on rakennettu niin, että sarjan opettelu etenee hitaasti, jotta liikkeet opitaan perusteellisesti. Viikoittain tulee yksi tai kaksi uutta liikettä. Niitä sitten tarkennetaan ja niitä voi
testata yhdessä parin kanssa. Laji vaatii toisentyyppistä kärsivällisyyttä kuin esimerkiksi aerobic.
Edistää laajasti terveyttä
Länsimaiset yliopistotutkijat ovat tekemissään tutkimuksissa todenneet, että taijilla on monia terveysvaikutuksia. Lisäksi siinä on moneen muuhun liikuntamuotoon verrattuna mukana henkinen ulottuvuus.
– Henkinen puoli ei tule niinkään taustafilosofiasta, vaan tekemisestä. Kun liikesarjoja tehdään hitaasti ja pehmeästi, ne rentouttavat, virkistävät ja auttavat mieltä keskittymään ja purkamaan stressiä. Vaikutus ihmiseen on erilainen kuin nopeatempoisten aerobisten liikuntamuotojen, Mika sanoo.
– Taiji voi olla myös kuntouttavaa liikuntaa. Se parantaa tasapainoa ja kehonhallintaa. Jotkut ovat saaneet apua muihinkin vaivoihin, mutta riippuu vaivan laadusta, toimiiko laji toivotulla tavalla.
Mika kertoo, että Kiinassa taijiin perinteeseen kuuluu se, että lajista edistyneessä muodossaan tulee myös kamppailulaji.
– Nykyään ihmiset harrastavat taijita terveysliikuntana, eikä sen vuoksi, että he haluaisivat oppia kamppailemaan. Kampaillumoodi tuleekin esille vasta sitten, jos siitä on kiinnostunut, kun lajia on harrastanut 10–15 vuotta. Taiji on perinnelaji, jonka perinteeseen kuuluu uniformu.