Jos syksyn flunssakauden keskellä haluat panostaa vastustuskykyysi, aloita suolistosi hyvinvoinnista. Näin vinkkaa diplomiravintoterapeutti, hyvinvoinnin ammattilainen ja vaikuttaja Anu Kiiveri-Sahila, 51.

Suoliston tärkeydestä pöpöjen torjunnassa Kiiveri-Sahilalla on omakohtaista kokemusta.

– Vuosi sitten minulla todettiin viitteitä vuotavasta suolesta. Oli erilaisia epämääräisiä suolisto oireita, ja koronavuosina sairastelin monta kertaa vuodessa. Kun aloitin suoliston kunnostamisen, en ole sairastanut yli vuoteen. Muutos on merkittävä.

Katseen kääntäminen suoliston suuntaan on Kiiveri-Sahilan mukaan oleellista myös siksi, että suuri osa ihmisistä syö huonosti ja monet käyttävät paljon lääkkeitä, jotka voivat haastaa suoliston hyvinvointia.

Kiiveri-Sahilan suoliston huono kunto oireili myös siten, ettei vatsa kestänyt suurta annosta raakoja kasviksia kerralla. Lisäksi kehittyi ruoka-aineyliherkkyyksiä.

– Osa oireista tuli minulle, kuten monellekin muullekin, viivästyneesti, joten niiden huomaaminen on todella haastavaa.

Suolistonsa kunnostamisessa Kiiveri- Sahila sai apua erityisesti laadukkaista maitohappobakteereista ja mikrobiomia tukevasta Colonic Plus Mikrobiomin voihaposta eli butyraatista.

– Vähensin punaisen lihan ja eläinproteiinien määrää. Mehustin paljon, sillä se on hyvä tapa saada vitamiineja, kun vatsassa on ongelmia.

Yleensäkin Kiiveri-Sahila pitää kerran tai pari vuodessa 5-7 päivän mittaisen mehupaaston, sillä se tuntuu toimivan hänelle hyvin.

– Olen toteuttanut paastoni kätevällä A.Vogelin paastopaketilla.

Lisäksi hän noudattaa ohjenuoraa sateenkaaren syömisestä päivittäin eli syö mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä eri väreissä.

Kiiveri-Sahilalle tehtiin Gi-Map -testi, jossa nähdään tarkasti suoliston mikrobikasvusto ja muun muassa ruuansulatuksen toiminta. Monet tiedot yllättivätkin hänet täysin. Hänellä todettiin myös viitteitä vuotavasta suolesta.

– Ruokaintoleranssitestissä testattiin 176 ruoka-ainetta, ja esimerkiksi sienet olivat punaisella. Lisäksi rucola, cashew, kiivi ja inkivääri, joka on suosikkini, reagoivat.

Myös maitotuotteita Kiiveri-Sahila on karsinut. Karsittuaan ärsytystä aiheuttavat ainekset, oireet ovat rauhoittuneet.

– Kaikkea, mistä olen luopunut, ei välttämättä tarvitse jättää lopullisesti pois. Kun tilanne on rauhoittunut, voi varovasti kokeilla palauttaa aineksia. Uskon myös, että suolisto-oireiden rauhoittuminen on ehdottomasti sen ansiota, että olen hoitanut suolistoa kuntoon ravintolisillä.

Kasviksia eri tavoin

Kasvisten valitsemisessa Kiiveri-Sahila kannustaa suosimaan satokauden mukaan edullisia aineksia.

– Valitettavasti terveellinen ruoka on usein kalliimpaa. Lisäksi vaatii viitseliäisyyttä tehdä kaikki alusta lähtien itse. Keho kuitenkin kiittää, jos sitä ruokkii terveyttä edistävillä ruoka-aineilla, Kiiveri-Sahila summaa.

Satokausien myötä ruokavalioon saa vaihtelua. Jos kasvikset eivät maistu sellaisenaan, voi niistä lisätä smoothieen tai mehustaa.

– Mehustaessa sujautan esimerkiksi selleriä mukaan. Muuten en oikein pidä siitä.

Kiiveri-Sahila vinkkaa kokeilemaan erilaisia valmistustapoja. Raakojen kasvisten lisäksi niitä voi höyryttää, kypsentää uunissa tai tehdä sosekeittoja.

– Monet menevät salaatti, kurkku ja tomaatti edellä, mutta siihen olisi hyvä saada vaihtelua. Itse tykkään tehdä ruokaisia salaatteja.

– Pyrin siihen, että vähintään yhdellä aterialla päivässä tulisi isompi annos kasviksia. Koska liikun ja urheilen paljon, pidän myös huolta proteiinin saannista. Kananmunat ja valkoinen liha kuuluvat aterioille.

Kasvisten päivittäistä määrää Kiiveri-Sahila ei osaa omalta osaltaan arvioida, mutta hän arvelee, että puoli kiloa päivässä täyttyy nykyisin helposti.

– Aiemmin vatsani ei kestänyt isoja määriä raakoja kasviksia, mutta onneksi sitä ongelmaa ei enää ole.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 9/2024!

LT4

– Vastustuskyvyn ylläpidossa tärkeää ovat terveelliset elämäntavat, Anu Kiiveri-Sahila muistuttaa.