Kamppailu oman makeanhimon kanssa sai Leeni Viion, 39, kiinnostumaan laajemmin ravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta hyvinvointiin. Aiemmin sosiologiksi opiskellut Viio päätyi opiskelemaan ravintoneuvojaksi, auttamaan muita ja kirjoittamaan kirjoja. Viio muistelee, että oma sokerikoukku alkoi yläasteikäisenä.

– Kaikki rahat menivät karkkeihin. Se oli kavereiden kanssa vietettyä yhteistä aikaa, ja voimakas makeanhimo vaivasi koko ajan.

Viio on aina ollut hoikka, joten moni kommentoikin, ettei tämän ollut syytä rajoittaa syömisiään ja karsia sokeria. Myöhemmin Viio on kuitenkin ymmärtänyt, ettei painonhallinta ole ainoa syy rajoittaa sokerin syömistä. Hänellä oireet olivat muunlaisia.

– Minulla oli suolisto-oireita, väsymystä ja unihaasteita. Mikään ei tuntunut selittävän oireita.

Oireita myös tutkittiin terveydenhuollon puolella. Tehtiin verikokeita, keliakia- ja laktoosi- intoleranssitestit sekä tähystys. Elimellistä syytä oireille ei löytynyt.

– Noin 25-26-vuotiaana olin niin kyllästynyt olotilaani, että päätin tehdä muutoksen. Siihen asti olin yrittänyt etsiä ratkaisua itseni ulkopuolelta, mutta silloin aloitin kokonaisvaltaisen muutoksen.

Muutosta edesauttoi, että Viio kiinnostui siitä, mitä hän oikeasti söi. Hän ymmärsi saavansa sokeria paljon myös piilosokereista ja alkoi lukea tuoteselosteita sekä karsia eineksiä ja puolivalmisteita.

– Aloin tehdä itse enemmän ruokaa tuoreista aineksista. Höttöhiilarit saivat jäädä, sillä myös valkoviljat ruokkivat makeanhimoa. Karsittujen tilalle toin monipuolista, terveellistä ruokaa.

Ei turhaa karsimista

Leeni Viio eli nuoruuttaan aikana, jolloin vallitsi low fat -kulttuuri, eli rasvaa pyrittiin karsimaan. Nyt Viio ymmärtää sen haitallisuuden.

– Rasvojen tilalle tulevat helposti sokeri ja höttöhiilarit, eikä nälkä pysy loitolla. Mitään dieettejä Viio ei suosittele.

– Monet karsivat sellaista, mitä ei tarvitsisi. Karkkilakotkaan eivät johda mihinkään pysyvään muutokseen. Se voi vain mennä liialliseen suorittamiseen. Ennemminkin kannattaa keskittyä siihen, että lisää hyviä aineksia.

Viiolla itsellään ei ole nollatoleranssi sokerin suhteen, mutta esimerkiksi kotona leipoessaan hän käyttää makeuttajana hedelmiä ja marjoja sekä toisinaan steviaa.

– Kun sokeria ei käytä, ei sitä kaipaakaan. Porkkanakin maistuu makealta, kun ei ole tottunut käyttämään sokeria.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 6/2024!

LT4

Leeni Viio on aina ollut hoikka, mutta kärsinyt silti sokerikoukusta. Suolisto-ongelmien, väsymyksen ja unihaasteiden myötä hän teki kokonaisvaltaisen muutoksen ruokavalioonsa ja karsi sokerit pois.