Lääkäri Joonas Tolvanen on Shaolin- soturimunkkien ikiaikaisen Shaolin kung-fu -perinteen jatkaja. Shaolin kung-fun opetukset ovat vieneet hänet elämän perusasioiden äärelle.
– Elämänohjeet kutsuvat tutustumaan omiin sisäisiin ulottuvuuksiin ja hakemaan sisimmästä löytyvää voimaa ja rauhaa myös vastoinkäymisten ja haasteiden kanssa, kertoo Tolvanen.
Shaolin kung-fu on kiinalainen taistelulaji ja kung-fun tyylisuunta. Ikivanha laji kehitettiin nimensä mukaan chen-buddhalaisessa Shaolin temppelissä, jossa munkit puolustautuivat vihollisilta. Elämänkatsomukseen kuuluu myös vahva buddhalainen viisaus.
– Chen-buddhalaisen näkemyksen mukaan elämä on jatkuvassa muutoksen tilassa, eikä mikään ole pysyvää. Mielihyvänkin hetket ovat ohimeneviä, eikä niihin ole syytä kiinnittyä, Tolvanen kiteyttää.
Buddhalainen lause ”elämä on kärsimystä” sisältää enemmän kuin vain selkeän fyysisen tai henkisen kärsimyksen.
– Kärsimyksellä viitataan ylipäänsä tyytymättömyyteen ja epätäydellisyyden kokemuksiin. Tyytymättömyys ilmenee esimerkiksi stressin, sairauden, vanhenemisen, menetyksen, pettymyksen tai kuoleman keskellä.
Irti päästäminen vapauttaa kärsimyksestä.
– Irti päästäminen sattuu, mutta kiinni pitäminen sattuu vielä enemmän. Tavoitteena on päästää irti kaikesta siitä, mihin tavallisesti takerrutaan, Tolvanen sanoo.
Tietoisuutta ja sisäistä voimaa
Shaolin kung-fu korostaa, että todellinen voima tulee ihmisen sisältä, hänen asenteestaan ja hänen tekemistään valinnoista. Tolvasen mukaan voimasta tulee tietoiseksi kunnioittamalla itseä, kanssaihmisiä ja ympäristöä.
– Jokainen on oman elämänsä kapteeni ja luo oman polkunsa. On elettävä tietoisesti, sillä tämä on ainoa hetki, jossa voi elää.
– Shaolin temppelin henkeen kuuluvat rohkeus, tyyneys, sinnikkyys ja armollisuus. Todellinen voima lähtee siitä, että on kärsivällinen itseä kohtaan ja antaa muutoksille aikaa. Päivittäiset pienet teot jokapäiväisessä elämässä vaikuttavat hyvinvointiin. Pienin askelin tulee hyvä lopputulos, selvittää Tolvanen.
Shaolin kung-fussa opitaan armollista ja tietoista suhdetta myös tunteisiin.
– Kun tapaan esimerkiksi vihaisen ihmisen, pyrin ensisijaisesti näkemään, millaisia tunteita henkilö herättää minussa itsessäni. Tunteiden tarkkailu, tunnereaktioiden näkeminen ja analysointi kuuluvat buddhalaiseen tapaan kohdata niitä.
Lääkärintyössään Tolvanen kohtaa usein ahdistusta kokevia nuoria, joille hän painottaa, että tunteita saa olla, eikä niitä tule tukahduttaa.
– Mikäli tunteet patoutuvat, niistä tulee kuin hallitsematon vesiputous. Tukahduttamattomat tunteet ovat kuin meren aallot. Ne saavat tulla ja mennä. Niihinkään ei tarvitse takertua.
Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/2025!
Joonas Tolvanen kokee Shaolin-opetusten muuttaneen häntä sisäisesti. – Lääkärinä olen tullut tietoiseksi terveyden moniulotteisuudesta. Kuva: Joonas Tolvanen