Yhteinen aika ja hemmottelu ovat saunaterapiassa tärkeitä. Tarkoituksena on tuottaa hyvinvointia, terveyttä ja hyvää oloa. Saunaterapeutti Mervi Hongisto kertoo, että hänen tavoitteensa on saada ihmiset rentoutumaan ja nauramaan.
– En tee töitä kellon kanssa, vaan haluan luoda ihmisille mieleenpainuvia kokemuksia.
Pian 70 vuotta täyttävä Hongisto on ollut 50 vuotta yrittäjänä ja tehnyt esimerkiksi kuppausta 35 vuotta. Hän toimii yrittäjänä Turun ainoassa yleisessä saunassa, Forum saunassa. Hoidot hän suunnittelee aina asiakaskohtaisesti ja jossain määrin myös intuitiivisesti.
– Esimerkiksi aromaöljyt valitsen asiakkaille intuitiolla.
Kun Hongistolta varataan saunahoito, hän ohjaa asiakkaat suihkun kautta saunaan.
– Kokonaisuuteen voi kuulua esimerkiksi kynttilänvaloa, jalkakylpy, vihdontaa, selän ja pään pesu sekä pään hieronta ja savikasvonaamio.
Tärkeintä on tarjota pari tuntia rauhallista aikaa ja porukoille tai pariskunnille rentouttavaa yhdessäoloa.
– Ihmiset ovat nykyisin aivan loppu, joten saunahoitoja todella tarvitaan. Ilahduttavaa on, että erityisesti 25-40-vuotiaat miehet ovat alkaneet tilaamaan parisuhdesaunoja.
Saunamamma ja Hierojamummu
Mervi Hongistoa kutsutaan myös lempinimellä Saunamamma. Yhdessä parkanolaisen Merja Pihlajamäen, jota puolestaan kutsutaan Hierojamummuksi, hän on luonut saunaterapian koulutuksen, jota on järjestetty reilut 20 vuotta.
– Kaikki lähti siitä, että olimme molemmat Suomen kuppariyhdistyksessä ja sitä kautta yhteyksissä. Merja kysyi, että kirjoitetaanko kirja saunasta. Kirjoitimme ensin molemmat itsenäisesti pari vuotta ja sitten työstettiin yhteen ja Saunan salaisuus -kirja julkaistiin vuonna 2005, Hongisto kertoo.
Molemmat olivat tehneet hoitoja itsenäisesti, Mervi Turussa ja Merja Parkanossa. Nykyisin koulutuksia järjestetään molemmilla paikkakunnilla. Puolitoista vuotta kestävää saunaterapeutin koulutusta he kuvaavat matkaksi saunahoitojen perinteisiin.
– Matkan varrella kasvun pitää tapahtua myös sydämessä, Hongisto tunnelmoi.
Hygieniasta hemmotteluun
Saunaterapeutin koulutus sisältää kahdeksan eri osiota. Jokaisesta osiosta on koulutuksen lisäksi tehtävä 10 harjoitushoitoa sekä suoritettava näyttö.
– Ensimmäisellä kerralla käymme läpi saunan terveysvaikutuksia sekä hygieniaa ja terapeuttista vihdontaa, Hongisto kuvaa.
– Teemme erilaisia vihtoja ja vastoja, ja niitä on käytössä jo ensimmäisessä osuudessa. Toisessa osuudessa hyödymme vesihoitoja. Erilaisia hauteita ja kääreitä, kuten savi-, turve- ja suola-, tulee myös kakkososiossa, Pihlajamäki jatkaa.
Kesäisin voidaan yrttejä ja kasveja hakea suoraan metsästä.
– Puhdistussaunassa on käytössä puut, pensaat, marjakasvit ja heinät. Marjajauheita käytämme myös, Pihlajamäki kertoo. Kuppausta opetellaan kahden eri osion verran.
– Haavojen teon lisäksi opetellaan käyttämään imukuppeja ja bambukeppejä sekä tekemään kuppaushierontaa, jota tehdään ennen tai jälkeen kuppauksen. Puhtaus on tärkeä osuus. Hygieniaa käsitellään lisäksi oman osionsa verran.
Yksi koulutusosio on omistettu erilaisille hemmotteluhoidoille.
– Niissä on meillä erilaisia vaihtoehtoja. Voidaan käyttää esimerkiksi kotimaisen lampaan villapalloa, suklaata, kuuma/kylmäkiviä, bambukeppiä, Pihlajamäki luettelee.
Koulutukseen kuuluu myös ravitsemusosio ja viimeisellä kerralla juhlitaan valmistujaisia suomalaisen saunan päivänä, jota vietetään kesäkuun toisena lauantaina, tänä vuonna 14.6. Tähän mennessä koko saunaterapeutin koulutuksen käyneistä on noin 100.
Jos saunaterapiaa haluaa tehdä työkseen, tarkoittaa se yrittäjyyttä.
– Tärkeää on kuitenkin opetella ensin hoitamaan itseään, perhettään ja ystäviään. Ei kannata mennä raha edellä tai ajatella, että pitäisi olla heti valmis asiakaskunta, Hongisto korostaa.
Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 2/2025!
Puolitoista vuotta kestävää saunaterapeutin koulutusta Mervi Hongisto ja Merja Pihlajamäki kuvaavat matkaksi saunahoitojen perinteisiin. – Matkan varrella kasvun pitää tapahtua myös sydämessä, Mervi Hongisto tunnelmoi. Hän toimii yrittäjänä Turun ainoassa yleisessä saunassa, Forum saunassa. Kuva: Marika Kiviharju