Sanna Karvonen kävi ensimmäisessä Rosen-hoidossaan parikymppisenä, ja jäi heti koukkuun! Rosenin parista hän löysi paikan, jossa on tilaa omalle herkkyydelle.

Todennäköisesti jokaisella aikuisella on jonkinlaisia lihasjännityksiä. Niitä saatetaan hoidattaa viikosta toiseen hierojalla saamatta pysyvää apua. Rosen-terapeutti Sanna Karvonen kertoo, että jos juurisyytä ei hoideta, ei pysyvämpiä tuloksia yleensä tule.

– Usein jännitys on tullut suojamuuriksi, kun elämässä on tapahtunut jotain yllättävää ja tullut muutoksia. Silloin keho valpastuu ja yrittää pitää tilannetta hallussa. Tunteet sivuutetaan, eikä ole välttämättä tilaa käsitellä niitä, jotta saa pidettyä arjen pyörimässä.

Kehon suojaus saattaa kuitenkin jatkua, vaikka varsinainen asia voikin mielen tasolta unohtua. Silloin syntyy kroonisia jännityksiä.

– Rosen-terapiassa voidaan päästä käsiksi taustalla oleviin syyhin. Samalla voi pohtia, onko kyse jostain vanhasta, josta voi päästää irti, vai jostain, mihin pitää reagoida jollain tavalla.

Kun asiakas saapuu ensimmäistä kertaa Rosen-hoitoon, tehdään hänelle alkuhaastattelu. Itse hoito tehdään hoitopöydällä. Aluksi terapeutti käy kosketuksella läpi kehon päästä varpaisiin.

– Rosenissa ei manipuloida, eikä hierota, vaan kuulostellaan. Kosketuksen avulla ohjataan asiakasta tuntemaan jännityksiä ja tutkitaan, nouseeko joku tunnekokemus. Tehdään huomioita kehon lämpötilaeroista, hengityksen vapaasta liikkeestä ja lihasten reagoinnista.

Asiakas saattaa tehdä huomioita myös jännityksistä, joita hän ei ole ennen huomannut. Ne eivät välttämättä laukea kaikkein kovinta kohtaa käsittelemällä, vaan käsittely voidaan tehdä jostain sivumpaa.

Alitajunta aktivoituu

Usein elämässä jäädään tunteiden kanssa yksin, eikä välttämättä anneta niille lupaa tuntua, jolloin ne alkavat muodostaa kehossa jännityksiä. Kun kehoa käsitellään, saattaa hoidettavalle nousta mieleen mielikuvia, muistoja tai sanoja.

– Kun ne sanoo ääneen, lähtee keho rentoutumaan. Lihasjännitykset ovat kytköksissä alitajuntaan. Kun käsitellään jännittyneitä lihaksia, alitajunta aktivoituu. Alitajunta ohjaa meitä yleensä pärjäämään tutulla, turvallisella tavalla, mutta kun asiat tulevat tietoisuuteen, voikin valita, miten niihin reagoi, Karvonen kuvaa.

Rosen-hoito on kehollista, mutta Karvosen mukaan terapeutit käyttävät hieman myös puhetta.

– Kun toinen on siinä läsnä ja tarjoaa luottamusta, on helpompi antautua. Hoito onkin kuin tutkimusmatkailua yhdessä.

Karvonen kertoo, että hoidon myötä voi syntyä ajatuksia ja oivalluksia, jotka voivat auttaa muuttamaan elämää.

– Ulkopuolelta tulleita uskomuksia voi rapista pois. Se mahdollistaa valintojen tekemisen eri näkökulmasta. Itsetuntemus vahvistuu, ja elämä alkaa muuttua enemmän omannäköiseksi.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 8/2024!