Väsyttää. Ei tee mieli liikkua. Paino tahtoo nousta. Makeaa tekee mieli kaiken aikaa. Joskus ruokahalu on poissa, toisinaan se on valtaisa. Keskittyminen on kadoksissa. Muisti pätkii. Pienenkin mäennyppylän nousu hengästyttää, jalat valahtavat herkästi maitohapoille. Sydän tykyttelee. Paleltaa. Kaiken kaikkiaan jaksaminen on koetuksella.
– Kyse saattaa olla raudanpuutteesta, sanoo tuotekehityspäällikkö Ansa Viskari ravintolisävalmisteita läntisellä Uudellamaalla Karkkilassa valmistavasta Hankintatukusta.
Hän korostaa, että raudalla on elimistössä monia muitakin tehtäviä kuin hemoglobiinin tuotanto.
– Rauta toimii osana entsyymejä, jotka nopeuttavat kemiallisia reaktioita tai mahdollistavat monia biokemiallisia prosesseja. Koska rauta osallistuu elimistössä hyvin moniin tehtäviin, niin siksi raudanpuuteongelmat saattavatkin olla salakavalia. Erilaista oireilua ei helposti osata yhdistää raudan puutteesta johtuvaksi, huomauttaa Viskari.
Esimerkiksi painonhallinta ja rauta ovat monin tavoin yhteydessä toisiinsa.
– Kilpirauhanen tarvitsee moniin tehtäviinsä, kuten elimistön aineenvaihdunnan ylläpitoon myös rautaa. Mikäli raudasta on puutetta, kilpirauhanen saattaa toimia vajaalla teholla, ja aineenvaihdunta hidastuu.
Soluissa sijaitsevilla mitokondrioilla on monta tehtävää, kuten ruoasta saatavan energian muuttaminen soluille sopivaan muotoon ATP:ksi.
Tutkimuksissa on havahduttu siihen, että mitokondriot vaikuttavat koko kehon aineenvaihduntaan ja ovat oleellisia myös painonhallinnan kannalta. Mitokondrioiden toimintahäiriö vaikeuttaa energian varastointia, koska tällöin rasvakudoksessa ei tapahdu riittävästi rasvasolujen uudismuodostusta. Kun energia ei pysty varastoitumaan rasvakudokseen, se alkaa kertyä sisäelimiin.
– Eri tehtäviinsä mitokondriot tarvitsevat ravintorikasta ruokaa, jossa on riittävästi myös rautaa, kertoo Viskari.
Termogeneesi tarkoittaa lämmöntuotantoa eli syömämme ruoan pilkkoutumisen ja imeytymisen seurauksena tapahtunutta energiankulutuksen väliaikaista kohoamista.
– Kun ruokavalio on monipuolinen ja siinä on riittävästi elimistön tarvitsemia ravintoaineita, myös rautaa, termogeneesin osuus kehon kokonaisenergiankulutuksesta on noin 10 prosenttia. Mikäli ravintoaineita ei ole riittävästi, termogeneesi toimii vajaatehoisesti, summaa Viskari.
Vatsa sekaisin?
Raudalla on roolinsa myös immuunipuolustuksessa.
– Mikäli soluilla on liian vähän rautaa käytettävissä, ne eivät pysty tehokkaasti torjumaan elimistöön ulkopuolelta hyökkääviä, tauteja aiheuttavia mikrobeja. Toisaalta rauta on kaksiteräinen miekka, koska myös mikrobit käyttävät rautaa ravintonaan. Rauta ruokkii kaikkea elämää, myös ei toivottuja mikrobeja, sanoo Viskari. Kun suolistoon tulee liiallisesti rautaa, ohutsuolen alkuosan ”rautaportit” sulkeutuvat. Näin elimistö itse suojelee itseään liialliselta raudalta.
– Kun rauta ei pääsekään imeytymään elimistön käyttöön, se kulkeutuu paksusuoleen, ja samalla ruokkii suoliston ei-toivottuja mikrobeja, jotka saattavat ”villiintyä”. Tästä voi seurata turvotusta, ilmavaivoja, vatsanväänteitä ja ongelmia vatsan toiminnassa: ripulia ja ummetusta, ja saatetaan todeta, että rautavalmisteen käyttö laittoi vatsan sekaisin.