Paasto on erinomainen tapa puhdistaa elimistöä. Muutaman päivän täyspaasto, esimerkiksi mehupaasto, on kuitenkin monille liian vaativa prosessi, ja se jää usein tekemättä.
– Erinomainen vaihtoehto paastolle on paastoa jäljittelevä, viiden päivän FMD-dieetti eli fasting mimicking diet, sanoo ravintoneuvoja ja antiage-valmentaja Senja Virtanen, joka ohjaa ja käyttää itse kyseistä dieettiä.
– Viiden päivän kasvisruokaan painottuva FMD-dieetti koostuu rajatuista määristä hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja. Sen puhdistavat vaikutukset ovat samankaltaisia kuin paastonkin. Dieettiä on helppo noudattaa, sillä sen aikana saa syödä, vaikka kalorien saanti pidetäänkin minimissä, summaa Virtanen.
Hän kertoo, että dieetti perustuu IGF-1 hormonin tasapainottamiseen. IFG-1 on maksassa muodostuva, insuliininkaltainen kasvutekijä.
– Ihanteellisesti IGF-1 on tasapainossa – sitä ei ole liikaa, eikä liian vähän. Tutkimusten mukaan korkea kasvuhormonipitoisuus johtaa esimerkiksi tavallista nopeampaan vanhenemiseen, aineenvaihduntahäiriöihin ja altistaa myös syöpäriskille.
Virtasen mukaan FMD-dieetti käynnistää autofagian eli elimistön sisäisen kierrätysohjelman ja solujen uudistumisen. Hän kertoo tutkimusten vahvistaneen, että FMD-dieetti toimii eliniän pidentämisessä.
– Jos FMD-dieettiä harrastaa koko elämän ajan säännöllisesti, sen sanotaan pidentävän ikää jopa kymmenen vuotta. FMD-dieettiä suositellaan normaalipainoiselle ihmiselle kolmen kuukauden välein. Ylipainoisen kannattaa tehdä se useammin. Viiden päivän dieetin voi toteuttaa myös kerran kuukaudessa.
Tasapainoista kasvisruokaa
FMD-dieetissä syödään tasapainoisesti hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja. Hiilihydraatit koostuvat kasviksista, joita syödään enimmäkseen kypsennettynä.
– Raakaruoka ei välttämättä ole paras mahdollinen sellaiselle, jolla on ongelmia ruoansulatuksen kanssa. Silloin hyviä vaihtoehtoja ovat keitot, muhennokset, uunivihannekset ja höyrytetyt kasvikset, Virtanen sanoo.
Omissa valmennuksissaan hän tarjoaa eri vaihtoehtoja. Nykyisin hän huomioi myös ne, jotka haluavat syödä tuoreruokaa.
– On siis mahdollista syödä salaatteja ja raasteita.
Sokerituotteita, viljatuotteita, kuten puuroa ja leipää, perunaa, riisiä ja maitotuotteita ei nautita, sillä ne nostavat nopeasti verensokeria ja insuliinia. Proteiinia saa esimerkiksi pähkinöistä, pavuista ja linsseistä. Virtasen uudessa ohjeistuksessa voi syödä myös kananmunia, mikäli ei pysty syömään pähkinöitä tai papuja.
– Rasvan lähteinä käytetään pähkinöitä, oliiviöljyä, kookosöljyä ja kirkastettua voita. Gheestä eli kirkastetusta voista on poistettu maitoproteiini, joten siksi se on sallittua, huomauttaa Virtanen.