Mentori, ihanuusvalmentaja ja tietokirjailija Sohvi Nyman, 37, on kärsinyt masennuksesta elämänsä varrella useaan kertaan. Hoitoa on ollut vaikea saada, ja lääkkeistä olo vain paheni.

Nyt Sohvi on täynnä energiaa ja voi paremmin kuin koskaan.

Kestävä apu löytyi tunnetyöskentelystä ja ruokavalion muuttamisesta.

– Olen tullut siihen tulokseen, että masennukseni on ollut seuraus pitkään jatkuneesta tunteiden välttelystä, hän toteaa.

Sohvi koki ruokavalion muuttamisen keskeiseksi asiaksi masennuksensa voittamisessa. Hän on aina syönyt kohtuullisen terveellisesti, eikä ole käyttänyt esimerkiksi eineksiä. Mutta ruokavalioon kuului muun muassa vaaleaa leipää ja pastaa, ja leivän päällä leikkeleitä.

– Toipumisprosessissani jätin pois sokerin, maitotuotteet ja vehnän. Aloin syödä kasvispainotteista raakaravintoa ja suoliston mikrobiomia hoitavia ruoka-aineita, kuten hapankaalia ja prebiootteja.

– Mitä terveellisemmin söin, sitä nopeammin oloni kohentui. Uskon ruokavalion vaikuttavan olennaisesti masennukseen.

Kun Sohvi aloitti ruokavaliomuutoksen, hän oli ensin neljä kuukautta raakaravinnolla.

– Huomasin muutamissa päivissä, kuinka oloni koheni, sekä fyysisesti että psyykkisesti. Energiataso nousi aivan valtavasti.

Viikkojen kuluessa tilanne vain parani. Painokin laski ihan itsestään, vaikka Sohvi ei ruokavalion muutoksella ensisijaisesti tavoitellutkaan laihduttamista.

– Mielialalääkkeitä käytettäessä sokerin himo lisääntyy, ja niin minullekin tuli lisäkiloja.

Muutoksen alkuvaiheessa Sohvi söi todella puhtaasti. Samaan aikaan hän hoiti itseään tunnetyöskentelyllä. Tämä yhdistelmä selätti masennuksen.

– Mielestäni masennuksen paras hoito onkin ruokavalion tsekkaaminen ja tukahdutettujen tunteiden kohtaaminen.

Muiden positiivisten vaikutusten lisäksi uusi ruokavalio paransi Sohvin atooppisen ihon, ja turvotus kehosta hävisi.

– Suoliston mikrobit ovat todella tärkeitä, sieltä suolistostahan mielihyvähormoni serotoniin tuotanto tulee. Allekirjoitan kyllä sen, että suolisto on kehon toiset aivot.

Ensimmäisten tiukkojen raakaravintokuukausien jälkeen Sohvi siirtyi sallivampaan ruokavalioon, mutta edelleen hyvin kasvisvoittoiseen.

Vehnäjauhoja, sokeria ja maitotuotteita hän välttää.

– Nykyisin huomaan heti kehossani, jos syön jotakin vähemmän terveellistä. Jos vaikka syön kylässä lasagnea tai juhlissa kermakakkua, alkaa heti väsyttää ja päätä särkee, ja sehän tietysti vaikuttaa mielialaankin.

– Pitää oppia kuuntelemaan kehoaan. Keho kyllä tietää, mitä se tarvitsee.

Valkoisen jauhon tilalla Sohvi käyttää leivonnassa esimerkiksi manteli- tai kookosjauhoa.

– Jos syön leipää, niin syön hapanjuureen tehtyä hapanleipää, ruista tai kauraa, tai siemennäkkäriä. Olen itsekin kehitellyt monenlaisia leipäreseptejä.

Leivänpäälliset menivät myös vaihtoon. Ei enää meetvursia tai kinkkua, vaan vaikkapa hummusta, avokadoa ja salaattia.

– Jos joskus syön kinkkua, katson, että se on laadukasta ja ilman E-koodeja.

Sohvi ei kuitenkaan halua olla liian tiukka itselleen.

– Tämä on minulle loppuelämän ruokavalio, ja siksi pitää olla sallivuutta. Minusta 80-20 -sääntö on hyvä: kun syö 80-prosenttisesti hyvää, puhdasta ruokaa, voi toisinaan hiukan löysätäkin. Kyllä elämään mahtuu myös skumppaa tai kermakakkua – mutta vain joskus.

– Kaikki on sallittua, mutta olen oppinut valitsemaan paremmat vaihtoehdot. Suklaan tilalle raakasuklaata ja kermakakun tilalle raakakakkua.

Uuden ruokavalion myötä monet entiset mieliteot katosivat itsestään. Pullaa tai kakkua ei enää tee mieli.

Sohvi pyrkii kunnioittamaan vuodenaikojen syklisyyttä.

– Olen tutustunut ayurvedan ruokavalioperiaatteisiin. Talvella tarvitaan lämmittävämpiä ruokia, kesällä kevyempää ja helposti sulavaa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 6/2023!

LT4

– Masennuksesta paraneminen on kuin matka, joka kestää sen aikaa kuin on tarve. Se ei ole kilpajuoksu, eikä matkaa pidä suorittaa, Sohvi Nyman korostaa. Kuva: Paula Artes