Noin 45-vuotiaana keitetyt perunat ja karjalanpaisti alkoivat painaa mahassa kuin pienet kivet. Meni silti 30 vuotta ymmärtää, mistä oli kyse. Olisipa tuo merkki herättänyt ottamaan asioista selvää ja ymmärtämään ruokavalion ja mikrobiomin merkityksen terveydelle jo silloin! Monelta päivystyskäynniltä verenpaineenkin vuoksi olisi säästytty.
Tämän jutun tarkoitus on auttaa ymmärtämään ruoansulatuskanavan merkkejä, joiden perusteella oppii valitsemaan itselle terveellisen ravinnon ja välttämään ongelmantuottajia, jotka vuosien mittaan voivat sairastuttaa vakavasti.
Räjähdysmäinen kasvu
Gastroenterologian professori Perttu Arkkila varoittaa vatsavaivaisten määrän räjähdysmäisestä kasvusta. Tutkimusten mukaan jo yli kolmannes suomalaisista kärsii säännöllisesti vatsan toimintaan liittyvistä ongelmista. Vaikeisiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin ajautuneiden määrä on moninkertaistunut 1990-luvulta. Silloin Suomessa oli noin 5 000 Crohnin tautia ja haavaista paksusuolentulehdusta sairastavaa, kun heitä nyt on yli 50 000. Uusia diagnooseja tehdään vuosittain 2 000.
Emeritusprofessori Ville Valtonen puolestaan on sanonut, että 95 prosentilla sairauksista on yhteys ruoansulatukseen ja suoliston mikrobiflooraan. Selvimmin tunnetaan yhteydet lihavuuteen ja diabetekseen, mutta yhteyksiä on kuvattu myös psykiatrisiin ja neurologisiin sairauksiin. Dosentti Elias Hakalehto on tutkinut mik-robiomin rakentumista ja sen tasapainoa.
– Vasta viime vuosina on alettu ymmärtää ruoansulatuskanavan silmille näkymättömien mikrobien merkitys jaksamisellemme ja elimistön hyvinvoinnille. Terve mikrobiomi tukee elimistön vastustuskykyä sekä ravinteiden ottoa – ja myös mielen tasapainon säätelyä muun muassa hermoston välittäjäaineiden muodossa, hän kuvaa.
– Mikrobiomin koostumus ei ennusta ennenaikaisen kuoleman riskiä. Sen sijaan hyvä mikrobitasapaino ruuansulatuskanavassa parantaa terveyttä, auttaa kestämään sairauksia ja parantumaan niistä sekä välttämättömien lääkkeiden aiheuttamasta rasituksesta.
Verenpainekin varoittaa
Vaikuttavatko suolen mikrobit jopa verenpaineeseen?
– Kyllä vaikuttavat, monen mekanismin kautta, vastaa Hakalehto.
– Elimistön aineenvaihduntaan, entsyymien ja hormonien tuotantoon, ruuan imeytymiseen, suolen sisällön kaasutilaan, koko elimistön happamuuteen, kuona-aineiden poistumiseen, nestetasapainoon ja myrkkyjen hajotukseen.
– Tärkeä merkitys on myös haitallisten mikrobivaikutusten ja tasapainon puutteen korjaamisella. Esimerkiksi päänsärky voi olla, ruoansulatuskanavan tulehdusten lisäksi, seurausta verisuonten tai hermojen mikrobitulehduksesta, inflammaatiosta tai autoimmuunitulehduksesta. Nämä vaikutukset voivat kietoutua toisiinsa, ja tulehdus voi aiheuttaa erilaisia ahtaumia, jotka edelleen vaikeuttavat tilannetta. Aivot eivät sinänsä aisti kipua.
Dosentti Hakalehto painottaa, että ruoansulatuskanava ja sen mikrobiomi eivät ole muusta elimistöstä erillisiä osia, vaan niiden reagoiminen hormonaalisiin, hermostollisiin ja immunologisiin signaaleihin tekee mikrobiomista tavallaan elimistömme funktionaalisen, toiminnallisen osan.