Flunssan hoidossa on tärkeää kohottaa elimistön vastustuskykyä ja parantaa immunologista puolustusjärjestelmää, jotta ulkoinen bakteeri- ja virushyökkäys saataisiin torjuttua.
– Mitä vahvempi keho on ja mitä tyytyväisempi ja onnellisempi ihminen on mielialaltaan, sitä paremmin hän pystyy vastustamaan vilustumista, Virpi Raipala-Cormier kannustaa.
Sairastumista ennaltaehkäisevinä yrtteinä hän neuvoo käyttämään esimerkiksi nokkosta, siankärsämöä, kamomillaa, kehäkukkaa ja kaunopunahattua eli auringonhattua sekä lisäravinteiksi yrttiviherjauheita.
– On kuitenkin oltava tasapainoinen myös psyykkisesti, sillä uupuneisuus, masennus ja stressi saattavat altistaa kehoa sairastumiselle. Kauranverso, sitruunamelissa, kamomilla ja kuisma ovat tuolloin mielen tukena. Myös lepo ja syvä uni auttavat paranemista, Raipala-Cormier kertoo.
Sisäisenä hoitona juodaan runsaasti mustaherukanlehdistä, vadelmanlehdistä, kehäkukasta, lehmuksenkukasta, kamomillasta tai siankärsämöstä valmistettua yrttiteetä ja lisäksi vaikkapa mustaherukka- tai tyrnimehua.
– C-vitamiinin lisäannos esimerkiksi marjoina tai puristeina on suositeltavaa.
Raipala-Cormier suosittelee käyttämään myös yrttiuutteita. Joko sellai-senaan Frantsilan Siankärsämöä tai Auringonhattua eli kaunopunahattua tai Kylmänroppia, joka on Frantsilan Luomuyrttitilan kehittämä 6-vaikutteinen tehotippa.
– Siinä yhdistyy luonnonmukaisesti viljellyn siankärsämön, auringonhatun, inkiväärin, propoliksen eli mehiläisen kittivahan, timjamin ja piparjuuren tehokkuus vilustumista vastaan ja sen oireita hoidettaessa.
Raipala-Cormier kannustaa myös huolehtimaan oikeanlaisesta ruokavaliosta, joka on vilustuneelle vähäproteiininen.
– Paljon vihreää ja marjoja sekä piparjuurta, inkivääriä, pippureita ja valkosipulia voi käyttää tuolloin enemmän ruuanlaitossa.
Akupisteet avuksi
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan flunssaa hoidetaan elvyttämällä munuaisten ja maksan toimintaa, jolloin lämmitetään ja hierotaan alaselän akupisteitä sekä hierotaan korvanlehtiä ja jalkapohjia esimerkiksi Frantsilan Tiikerin Voimasalvalla.
– Niska- ja hartiahieronta kannattaa tehdä, jos flunssa alkaa tuntua pääalueella tukkoisuutena. Lämpöpakkauksesta saa hoitoon tehoa. Se asetetaan hartia-, alaselkä- ja jalkapohja-alueille. Tuolloin hierotaan myös peukalon ja etusormen aluetta.
Ulkoisesti vilustumista hoidetaan lämmittämällä kehoa saunassa tai kylvyssä. Jalkakylvyt ovat helppokäyttöisiä pienissäkin puitteissa. Kylvyn avulla voidaan virkistää akupunktiokanavien energian kulkua, elvyttää verenkiertoa ja lymfan kulkua sekä antaa keholle hoitavia, vaikuttavia aineita yrttien avulla, eli annetaan lämmön, yrttien tehoaineiden ja niiden antamien neurologisten impulssien avulla niin paikallinen pinta- kuin syvävaikutus sekä etävaikutus.
– Lämmin jalkakylpy on erittäin rentouttava. Se helpottaa unen tuloa, tukee munuaisia ja antaa jalkakylpyyn valitun yrtin mukaisen hoitovaikutuksen.