Tapaamme sanoittaja, musiikkituottaja ja laulaja Ilkka ”Ile” Vainion kanssa Viikin Viihdekeskuksessa, hänen tuotantotoimistossaan, joka on Vainiolle kuin toinen koti.

– Omistan yhteistyökumppanini kanssa tämän kiinteistön. Tiloissa työskentelee paljon musiikin alan tekijöitä ja taiteilijoita; täällä on myös studioita. Koen porukkamme hyväksi yhteisöksi, hän sanoo.

64-vuotiaalla Vainiolla on tätä nykyä terveet elämäntavat. Korkki meni kiinni kahdeksan vuotta sitten.

– Olen erityisen kiitollinen terveydestäni. Mitään ei tästä maailmasta saa mukaansa, kun täältä lähtee. Pitää uskaltaa elää, mutta on hyvä pitää itsensä kunnossa. Tärkeää on myös se, ettei kanna mukanaan itseaiheutettuja huolia, Vainio kiteyttää.

Hän pitää itsestään huolta liikunnalla, hyvällä ruoalla ja luontaistuotteilla. Vaikka menestystä on tullut, hän ei ole koskaan kulkenut raha edellä.

Ilkka Vainio vietti nuoruutensa Espoon Haukilahdessa yhtenä viidestä sisaruksesta. Musiikki tuli elämään jo hyvin nuorena isän, Juha ”Junnu” Vainion kautta. Vuonna 1938 syntynyt laulaja- lauluntekijä ja kansakoulunopettaja Juha Vainio kuoli 52-vuotiaana vuonna 1990. Ilkka Vainio oli tuolloin 30-vuotias.

– Minulla oli hyvä ja kannustava isä. Olin kuitenkin melkoinen rasavilli lapsena ja nuorena, Ile sanoo.

Korkki avautui nuorelle miehelle ensi kerran 14-vuotiaana. Pojalla meni kavereiden kanssa lujaa. Henkeä uhkaava pysäytys nuorelle miehelle tuli 17-vuotiaana, jolloin hän sai auto-onnettomuudessa melkoisesti päävammoja ja menetti paljon verta.

– Olimme porukalla Tammisaaren metsäisellä kalliolla juhlimassa. Lähdimme hakemaan autolla lisää juomista. Humalainen kuski ajoi lujaa puuta päin. Päädyimme rotkoon, josta ryömin verisenä pellolle. Silloin rukoilin. Paikalle sattui henkilö, joka hälytti apua.

Kaksi kirurgia parsi nuorta miestä pari vuorokautta. Kuski sai kahdeksan tikkiä ja joutui putkaan.

– Juha-isäni sanoi, että pelastumiseni oli onnellinen asia ja kehotti minua käyttämään loppuelämäni hyvin.

Elämä löysi oman uomansa, ja työura löytyi musiikin maailmasta.

Syövän varjossa

Elämänvoima ehtyi kuitenkin ahkeralta tekijältä kolme vuotta sitten hänen sairastuessaan paksusuolensyöpään. Vainio kertoi avoimesti mediassakin sairaudestaan, josta hän selvisi. Syöpä oireili vatsavaivoina ja väsymyksenä.

– Oireideni vuoksi vaimoni patisti minua verikokeeseen. Eräänä päivänä otatin verikokeet ja sen jälkeen tulin töihin Viikin toimistolleni. Tarkoitukseni oli mennä sinä päivänä pelaamaan koripalloa. Sain kuitenkin puhelun terveyskeskuksesta, ja minua kehotettiin menemään välittömästi sairaalaan, sillä hemoglobiini oli 65. Pelaamaan ei enää luvattu mennä.

Vainio päätyi tiputukseen Jorvin sairaalaan, jossa paksusuolensyöpä paljastui. Leikkaushoito onnistui hyvin, eikä muita hoitotoimenpiteitä tarvittu.

– Kasvain oli suuri, miesten kuulan kokoinen. Etäispesäkkeitä ei kuitenkaan löytynyt. Olen kiitollinen hyvästä hoidosta ja hoitotiimistä. Sain toisen mahdollisuuden ja nautin elämästä selviytymiseni jälkeen yhä syvemmin, hän sanoo.

Hän kiittelee myös veripalvelua ja verenluovuttajia. Onpa hän tehnyt veripalvelulle laulunkin.

Kokemuksensa jälkeen Vainio on patistanut erityisesti suomalaisia miehiä olemaan tarkempia terveytensä suhteen.

– Naiset pitävät miehiä enemmän itsestään huolta. Kirurgini kuitenkin kertoi, että lehdissä ollut selviytymistarinani rohkaisi ainakin kolmea miestä lääkärin juttusille. Heilläkin todettiin syövät ajoissa, joten he selviytyivät.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 5/2024!

LT5

Musiikkituottaja Ilkka Ile Vainiolla on nykyään terveet elämäntavat. Korkki meni kiinni kahdeksan vuotta sitten. Kuva: Timo Honkanen