Amandan-avantosuihku asennetaan tavalliseen suihkutankoon ilman työkaluja. Hana käännetään kylmän puolelle ja vesi muuttuu laitteen ansiosta sumuksi.

Kylmän tiedetään vahvistavan immuunipuolustusta. Erityisesti monet avantouimarit sanovat, että flunssat jäävät avantoon.

– Säännöllinen kylmäaltistus nostaa vastustuskykyä, koska elimistö sopeutuu kylmän aiheuttamaan stressiin ja siten kestää muutakin stressiä paremmin, summaa kylmäaltistusta tutkinut Pirkko Hiissa Huttunen. Hän on eläkkeellä oleva biokemisti ja termobiologian dosentti.

Esimerkiksi Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pidempään avantouintia harrastaneet sairastivat muita vähemmän. Suuren hollantilaistutkimuksen mukaan kylmäaltistusta harrastavilla oli muita vähemmän sairauspoissaoloja.

Hiissa Huttunen muistuttaa, että immuniteettia on sinänsä haastavaa tutkia, koska sen toimintaan vaikuttavat kovin monet tekijät.

– Geenit vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten henkilö selviää viruksista ja bakteereista. Henkilökohtaisella tasolla immuunijärjestelmän tehokkuus myös vaihtelee eri aikoina. Saattaa mennä vuosia ilman flunssia. Toisinaan flunssia voi olla useita vuoden aikana.

Immuniteetin vahvistuminen kylmän ansiosta johtuu siitä, että kylmä aiheuttaa kehossa hälytystilan, jossa elimistön täytyy puolustautua sitä vastaan.

– Kylmän aiheuttama stressi saa aikaan hormonien vapautumisen. Aluksi stressihormonien määrä ja verenpaine nousevat. Elimistö kuitenkin sopeutuu stressiin, kun kylmäaltistus toistuu säännöllisesti.

Kylmäaltistus saa lopulta aikaan stressihormonin laskun sekä endorfiinin (hyvänolonhormoni) erityksen. Siten kylmän koetaan jopa koukuttavana.

– Kylmä on hyvä paineenpurkamiskeino. Jos stressihormonit ovat korkealla, jännittää tai kiukuttaa, kylmä saa ne laskemaan, kun stressihormonit käytetään lämpötasapainon ylläpitämiseen, Hiissa Huttunen sanoo.

Jotta kylmällä olisi vaikutuksia immuunijärjestelmään, sitä pitäisi harrastaa säännöllisesti.

– Kylmäaltistus silloin tällöin voi kohentaa mielialaa, mutta immuunijärjestelmän vahvistamiseksi kylmäaltistuksen tulisi olla lähes päivittäistä. Avannossa ei voi kesäaikana käydä, eikä kaikilla ole siihen talvellakaan mahdollisuutta. Kylmäaltistus olisi saatava aikaan muilla tavoin.

Kylmän karaisemaksi

Kylmäaltistus voidaan aikaansaada monella tavalla. Talvella hyvä kotikonsti on hangessa pyöriminen. Kesällä voi ottaa kylmiä suihkuja. Monilla hyvinvointiklinikoilla on kylmäkabinetteja.

Markkinoilla on myös kylmäaltistuslaitteita, joita voidaan hankkia kotiin. Pirkko Hiissa Huttunen on ollut mukana avantosuihkun kehittämisessä.

– Avantosuihku asennetaan tavalliseen suihkuun. Hana käännetään kylmän puolelle ja vesi muuttuu laitteen ansiosta sumuksi.

Hiissa Huttusen mielestä avantosuihku on miellyttävämpi kokemus kuin tavallinen kylmä suihku.

On myös erilaisia kylmäaltaita, joissa vesi pidetään kylmänä moottorilla. Altaaseen laitetaan myös vedenpuhdistusainetta. Kylmiä kylpyjä voidaan toki ottaa tavallisessakin ammeessa.

Wim Hof -menetelmässä yhdistyvät kylmäaltistus, hengitystekniikka ja mielenhallinta, (wimhofmethod.com). Tekniikan takana on hollantilainen mies nimeltään Wim Hof, lempinimeltään Jäämies. Hänellä on yhdeksän maailmanennätystä kylmän parissa, muun muassa pisimmän jääkylvyn ennätys.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 7/2023!