Meissä jokaisessa on sisäinen valovoima. Kundaliinijoogassa tuota sisäistä kundaliinivoimaa liikutetaan joogaharjoituksen avulla. Kundaliinijoogaopettaja Mervi Enqvist painottaa, että kundaliinijoogasta ja kundaliinivoimasta on puhuttava rinnakkain, jotta ymmärtäisi, mistä on kyse.

– Kundaliinijooga on muita joogamuotoja dynaamisempaa. Siinä tehdään nopeita liikkeitä ja hengityksiä, joilla kehon sisäinen energia saadaan liikkeelle tai rauhoitettua. Tavoitteena on löytää energian tasapaino chakroissa.

Kundaliinijooga perustuu chakroihin eli ihmisen energiakeskuksiin.

– Kundaliinijoogalla tähdätään viime kädessä sydänkeskuksen avaamiseen.

Luonteeltaan kundaliinijooga on hyvin erilaista kuin muut joogamuodot. Se pohjautuu tantriseen systeemiin, kun muiden joogamuotojen tausta on enemmän tai vähemmän hathajoogassa.

– Hengitys on tärkeässä asemassa. On tärkeää hengittää vatsanpohjaan asti. Pelkkä palleaan yltävä hengitys voi johtaa epävarmuuteen ja pelon tunteen lisääntymiseen.

Vagushermon aktivointia

Enqvist kuvaa kundaliinijoogaa henkiseksi harjoitukseksi.

– Esimerkiksi iyengarjoogassa linjaukset ovat todella tärkeitä, mutta kundaliinijoogassa ei niinkään. Sen sijaan energian liikuttaminen ja tietoisuuden laajentaminen ovat tärkeitä.

Osa kundaliinijoogan asennoista on kuitenkin muista joogamuodoista tuttuja. Enqvist kertoo, että esimerkiksi alaspäin katsovassa koirassa saatetaan hengitellä useita minuutteja muun muassa tahdon voiman lisäämiseksi.

Lisäksi tehdään paljon kiertoliikkeitä.

– Toisinaan ylävartaloa ja päätä käännetään vasemmalle ja oikealle, jotta saadaan aktivoitua hermostoa.

Enqvist kutsuukin kundaliinijoogaa aivohermojoogaksi. Sekä liikkeen että hengityksen avulla pyritään aktivoimaan erityisesti vagushermoa, joka on kehon pisin aivohermo. Se kulkee aivoista suolistoon käyden sisäelimet läpi ja koskettaen myös jokaista chakraa.

– Kehon ja mielen epätasapaino voi ilmetä kehon oireiluna. Viestit kulkevat vagushermoa pitkin molempiin suuntiin, Enqvist kuvaa.

Vahva kokemus

Kundaliinijooga sopii Mervi Enqvistin mielestä kaikille, jotka kuulevat sen kutsuvan.

– Jos se tulee monessa paikassa vastaan, kannattaa kokeilla. Harjoituksen aikana istutaan paljon risti-istunnassa, mutta nämä osuudet voi hyvin tehdä myös tuolilla istuen.

– Kundaliinijoogaa voi tehdä ikään tai kuntoon katsomatta.

Ainoaksi esteeksi Enqvist nostaa akuutit mielenterveyshaasteet. Niiden aikana ei kannata ainakaan aloittaa kundaliinijoogaa uutena harjoituksena tai tehdä kovin voimakkaita harjoituksia.

Enqvist lisää, että hän itse ei opeta kovin voimakkaita harjoituksia, joten sikäli kyseessä on turvallinen harjoitus.

Kundaliinijooga on myös hyvin omanlaisensa kokemus, joten siihen saa todellisen kosketuksen vain kokemuksen kautta.

Lue lisää vuoden 2025 ensimmäisestä Luontaisterveyden numerosta 1/2025!

LT4

Kundaliinijooga perustuu chakroihin eli energiakeskuksiin. Harjoituksella tähdätään sydänkeskuksen avaamiseen. Kundaliinijoogan tavoitteena on tasapainottaa hermostoa, vahvistaa keho-mieliyhteyttä ja syventää hengitystä. Kuva: Pauliina Salonen