Sanna Höhnlen opinnäytetutkimus osoittaa, että osteopatia auttaa ikääntyneitä erilaisissa terveydellisissä ongelmissa. – Hoito ylläpitää toimintakykyä ja vahvistaa elämänvoimaa. Kuva: Laura Karlin

Osteopaatti Sanna Höhnle , 49, kuvaa osteopatiaa kokonaisvaltaiseksi ja manuaaliseksi eli käsin tehtäväksi hoitomuodoksi, joka tukee terveyttä ja hyvinvointia sekä rentouttaa ja palauttaa. Hoidon tavoitteena on optimoida kehon toimintaa sekä auttaa kehoa ja mieltä saavuttamaan tasapainon.

– Osteopatialla voidaan hoitaa kehon erilaisia toiminnallisia häiriöitä, kuten tuki– ja liikuntaelinongelmia, nivelvaivoja sekä epätasapaino- ja kiputiloja, stressiä, univaikeuksia, astmaa ja hengitystieongelmia sekä hermoston toimintahäiriöitä ja nestekierrollisia ongelmia. Osteopatia auttaa myös ruuansulatusvaivoihin ja erilaisiin purentaongelmiin. Monien kroonisten sairauksien hoitoa voidaan tukea osteopatialla.

– Osteopatia on tehokasta, mutta silti lempeää. Se etenee kehoa kunnioittaen. Minusta parasta hoidossa on se, että ihmistä hoidetaan kokonaisuutena ja oireiden poistamisen rinnalla pyritään hoitamaan niiden syytä. Ihminen voi hyvin, kun keho, mieli ja sielu voivat hyvin, Sanna painottaa.

Tarvittaessa osteopaatti ohjaa asiakkaan lääkäriin jatkotutkimuksiin tai akuuttihoitoon.

Osteopaattista hoitoa ohjaavat osteopatian perustajana pidetyn yhdysvaltalaisen lääketieteenja  osteopaattisen lääketieteen tohtori A.T. Stillin (1828-1917) periaatteet. Hänen mukaansa keho on kokonaisuus, jossa rakenne ja toiminta ovat jatkuvassa vuorovaikutussuhteessa keskenään.

– Oppi-isän keskeinen ajatus on, että ihmiskeholla on luontainen pyrkimys puolustaa ja parantaa itse itseään, Sanna sanoo.

Hänen mukaansa osteopaattisesta hoidosta on apua moneen vaivaan ja kaikenikäiset saavat siitä apua jollain tavalla. Erityisesti hoito sopii iäkkäille, vauvoille ja lapsille.

– Tietyt tekniikat eivät kuitenkaan sovellu kaikissa tilanteissa. Asiakkaan hoito on aina yksilöllistä.

Sanna kannustaa pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Se lisää elämän laatua.

– Jos keho ei toimi kunnolla, ihmisen tulisi tehdä jotakin itsensä hyväksi. Monesti huonontunut liikunta- ja toimintakyky sekä erilaiset jumit, säryt ja nestekierrolliset ongelmat saavatkin ihmisen kääntymään osteopaatin puoleen.

– Useimmiten osteopatiasta on apua. Kun esimerkiksi niveleen saadaan manuaalisella käsittelyllä lisää tilaa, vaiva helpottuu. Akuuttihoidon tai leikkauksen jälkeen mahdollisimman nopeasti aloitettu osteopaattinen hoito edistää paranemista.

Hoitokerta maksaa 75-100 euroa paikkakunnasta ja osteopaatin kokemuksesta riippuen. Lapset ja erityisryhmät voivat saada alennusta. Hoito ei kuulu kelakorvattavien hoitojen piiriin. Suomen Osteopaattiliiton ylläpitämästä rekisteristä löytyvät tiedot pätevistä ja koulutetuista osteopaateista.

Muutti maailman

Sanna käy itsekin säännöllisesti osteopaatilla, samoin kuin hänen koko perheensä. Ensimmäisen kerran parisenkymmentä vuotta sitten.

– Vaivani katosivat ja kokemus muutti maailmaani. Tuolloin jo leikkisästi totesin, että jos en olisi bisnesmaailmassa, olisin osteopaatti.

Sannan haave alkoi toteutua, kun hän kymmenen vuotta sitten hyppäsi pois silloisesta työstään ja lähti opiskelemaan osteopaatiksi Metropolia ammattikorkeakoulussa.

– Hetkeäkään en ole päätöstäni katunut. Koen, että tämä on elämäntehtäväni.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 7/2024!