Oululainen liikunnanohjaaja Sohvi Ollila, 29, korostaa kehon ja mielen välisen yhteyden tärkeyttä.

– Se, mitä ihminen tekee kehollaan, vaikuttaa mieleen ja toisinpäin, koska kehoa ja mieltä ei voi erottaa toisistaan.

Käsittelemättömien tunteiden ja traumojen tiedetään jäävän kehon kannettavaksi. Sohvi rohkaiseekin kuuntelemaan kehoa ja sen viestejä entistä herkemmin.

– Kehollisuudella on olennainen merkitys fyysisen terveyden, tunne-elämän ja mielen hyvinvoinnin tukena.

Hän on itse käynyt voimakkaan prosessin omien henkisten traumojensa käsittelyssä. Tässä prosessissa kehollisuudella oli tärkeä rooli. Vuosia sitten hän eli traumaattisessa parisuhteessa, jossa hän kertoo kokeneensa erilaisia henkisen väkivallan muotoja.

– Manipulointia, taloudellista hyväksikäyttöä, monenlaista rajojen rikkomista, pettämistä, syyllistämistä ja vallan käyttöä. Eron jälkeen entinen kumppanini vainosi minua vielä monen vuoden ajan. Suhteen aikana en täysin ymmärtänyt, miten vahingollinen dynamiikka siinä vallitsi, Sohvi sanoo.

Vasta myöhemmin hän kohtasi epäterveen suhteen jättämät jäljet.

– Jos ihminen ei pysty puolustautumaan tai poistumaan väkivaltaisesta tilanteesta, hänen hermostonsa reagoi tilanteeseen jähmettymällä. Se on hermoston puolustautumiskeino. Tämän koin itsessänikin. Vuosien vainoaminen lamautti minut.

Keho kertoi

Sohvi muistaa kehonsa oireilleen suhteen aikana. Hänellä oli esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymää. Eron jälkeen Sohvi aloitti nelisen vuotta kestävän terapian. Hän koki sen vahvistavan minuuttaan ja itsetuntemustaan. Vuonna 2023 hän löysi hyvän ja turvallisen parisuhteen.

– Samana vuonna minulle tuli kuitenkin outoja vatsakipuja. Niitä tutkittiin, mutta terveydenhuollossa niiden syytä ei löytynyt. Hakeuduin fysioterapiaan, sillä toivoin hoidon auttavan vatsan ja lantion alueen rentoutumisessa.

Fysioterapeutti totesi Sohvin keskivartalon olevan ’tiukassa paketissa’, joten hoitojaksolla pyrittiin vapauttamaan alueen jäykkyyttä ja jännitystä erilaisin tekniikoin.

– Fyysisen käsittelyn ansiosta huomasin pintaan nousevan surua, vihaa ja ahdistusta. Samalla minulle tuli tunnemuistoja vanhasta parisuhteestani. Onnistuin käsittelemään ja vapauttamaan tunteitani, mikä toi minulle helpotusta. Kehon taakan helpottuminen näkyi esimerkiksi fyysisessä suorituskyvyssäni. Pystyin treenaamaan tehokkaammin, ja henkisestikin oloni oli kevyempi, Sohvi kertoo.

Vatsan alueen käsittelyn jatkuessa hänelle alkoi kuitenkin nousta pintaan lisää traumamuistoja, jotka alkoivat tuntua liian raskailta käsiteltäviksi. Hän näki painajaisunia ja koki pelkoa.

– Pelkäsin ihmisiä ja koko elämää. Koin sellaista turvattomuutta, jota en ollut aiemmin kokenut. Tunsin, etten voi luottaa kehenkään, enkä ole turvassa missään.

Sohvi uskoo, että entiset muistot nousivat esille siksi, että hän oli tuolloin valmis käymään ne läpi. Turvallinen parisuhde auttoi häntä katsomaan kerros kerrokselta sisimpäänsä jääneihin traumoihin.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 3/2025!

LT1

Sohvi Ollilalla traumaattisen elämänvaiheen käsittelemättömien kokemusten purkaminen käynnistyi fysioterapiassa. – Vatsan alueen käsittely nosti pintaan tunteita ja muistoja lähisuhdeväkivallasta. Tämä herätti kiinnostukseni kehomieli -yhteyteen ja johdatti minut traumaterapiaan. Kuva: Iida Niittykoski