Mielenterveyden keskusliitto on yhdessä Metsähallituksen kanssa luonut Partioaitan ympäristöbonuksella koko Suomen kattavan Skutsirasti-verkoston, jonka tarkoituksena on houkutella liikkumaan omaehtoisesti luonnossa ja etsimään 21 kansallispuistoon sijoitettuja, QR-koodein luettavia hyvänolon viestejä. Kuva Hossan kansallispuistosta, kuva: Partioaitta

Partioaitta on lahjoittanut kuudessa vuodessa reilut 800 000 euroa ympäristöbonusta luonnon monimuotoisuuden ja luonnossa liikkumisen edistämiseksi.

– Itse menen sanattomaksi joka kerta, kun mietin kaikkia niitä uskomattomia asioita, joita olemme yhdessä 365-klubilaisten eli kanta-asiakkaidemme kanssa saaneet aikaan, sanoo Partioaitan toimitusjohtaja Nina Ehrnrooth. Kesäkuun alussa hän siirtyi konsernin keskusorganisaatioon.

– Monet klubilaiset kertovat, että ympäristöbonus on heidän tärkeimpiä tapojaan tehdä hyvää ja monelle tärkein syy liittyä klubiimme. Meille on tärkeää, että he tietävät tarkalleen, mihin kohteisiin heidän ostoksistaan kertyvää ympäristöbonusta käytetään. Julkistamme uudet kohteet aina vuoden alussa.

Viime vuonna bonusta kertyi 149 028 euroa. Se jaettiin tasan viidelle kohteelle, jotka olivat Luonnonperintösäätiö, Mielenterveyden keskusliitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminta sekä Pidä Saaristo Siistinä ry. Partioaitta on jakanut ympäristöbonusta vuodesta 2016.

– Mielestäni meidän hyväntekeväisyystyössämme on hienoa se, että tuen kohde tulee aina selkeästi esille. Esimerkkinä vaikkapa rahoilla rakennetut Kiilopään rappuset tai Porin seudulta klubilaisille ostettu metsä, Ehrnrooth sanoo.

Idean ympäristöbonuksesta laittoi liikkeelle konsernin ylin johto sekä Partioaitan ruotsalainen sisaryhtiö Naturkompaniet.

– Bonus on sen verran iso kokonaisuus ja sitä maksetaan suoraan tuloksesta, että koko omistajatahon pitää olla sen takana. Itse vankkana vastuullisuuden puolestapuhujana nappasin bonuskonseptin aika nopeasti meillekin, Ehrnrooth kertoo.

Ympäristöbonusta voivat hakea kaikki voittoa tavoittelemattomat ja poliittisesti sitoutumattomat säätiöt, yhdistykset ja järjestöt, jotka toiminnallaan edistävät luonnon hyvinvointia ja monimuotoisuutta tai mahdollistavat luonnon hyvinvointivaikutukset ja luontosuhteen lapsille, vanhuksille, nuorille tai erityisryhmille.

– Hakemuksesta pitää selvitä, mihin kohteeseen hakijan on tarkoitus käyttää varat. Me valitsemme hakijoista kymmenen, joista 365-klubilaiset valitsevat äänestämällä viisi kunakin vuonna tukea saavaa kohdetta.

– Ympäristöbonuksemme on luonnon tukemisessa sellainen teko, että harva yritys yltää samaan eli panostaa yhtä isosti suhteessa yrityksen voittoon.

– Suhde voittoon on tärkeä näkökulma, koska olemme suhteellisen pieni yritys, mutta annamme näin paljon ja vielä niin, että klubilaisemme saavat äänestämällä valita tuettavat kohteet, painottaa Ehrnrooth.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 5/2023!