Kiinalaiseen terveysfilosofiaan perustuva qigong tulee sanoista qi eli elämän energia ja gong eli harjoittaa.
– Qigong merkitsee taitavaa energian käyttöä. Energia liikkuu kehossa meridiaanien välityksellä. Qigong-harjoituksissa energiaa muokataan liikkeillä, hengityksellä ja mielikuvilla. Kokonaisvaltaiset vaikutukset ulottuvat kehoon, mieleen ja sydämeen, kiteyttää qigong-opettaja Minna-Maria Virtanen.
Virtanen kertoo, että qigong on ikiaikainen harjoitus, jota kehittivät kiinalaiset shamaanit jo ainakin 3000 vuotta sitten.
– Erityisesti shamaaninaiset tarkkailivat sitä, miten energia muuntuu tai kulkee luonnossa. Qigong syntyi tähän tietoon pohjautuen. Aikojen kuluessa eri suuntauksia on syntynyt tuhansia.
Qigongin yksi merkittävimpiä vaikutuksia on hermoston toiminnan tasapainottuminen.
– Harjoitus vapauttaa stressistä ja aktivoi parasympaattista hermostoa. Stressi on useimmiten kimppu erilaisia tunteita. Qigongissa voidaan jopa valita, mitä tunnetta halutaan vapauttaa. Jos henkilö tuntee helposti pelkoa, sitä voidaan vapauttaa tietyillä harjoitteilla.
Harjoitukset arkeen
Minna-Maria Virtasen mukaan qigongliikkeitä on periaatteessa rajaton määrä, sillä menetelmällä sanotaan olevan yli 7000 suuntausta. Qigongin harjoittaja opettelee liikkeitä oman aktiivisuutensa mukaan.
– Liikkeet ovat hyvin yksinkertaisia. Aloittelija voi tehdä saman liikkeen, minkä vuosia qigongia harjoittanut tekee.
– Harjoitus voi olla kokonainen qigong- tunti tai yksittäinen lyhyt liike ihmisen tarpeesta, kunnosta ja elämäntilanteesta riippuen, hän sanoo.
Qigongia voi harjoittaa itsensä hyväksi kuka tahansa oman elämäntilanteensa mukaan. Monet tekevät harjoituksia aamuin, illoin.
– Voit tehdä vain yhden liikkeen sillä aikaa, kun odotat vaikkapa teeveden kiehumista. Mielestäni qigong-harjoittelu on helppo sitoa arkeen.
Qigong-harjoitukset liittyvät elementteihin, joita ovat vesi, puu, tuli, maa ja metalli.
Ne kaikki ilmenevät luonnossa. Jokaisella ihmisellä on jokin vallitseva elementti. Jokaisella elementillä on myös yhteys tiettyihin sisäelimiin.
– Koska olemme osa luontoa, elementit kuuluvat myös meidän ominaisuuksiimme. Jokaiseen elementtiin sisältyvät tietyt vahvuudet ja tietyt haasteet. Jos tiedostat jonkin elementin itsessäsi tuovan liikaa haasteita, voit tasapainottaa sitä qigong-harjoituksilla.
Syksyllä Virtasella on verkkokurssi, jossa opitaan tuntemaan oma elementti.