Haastatteluhetkellä Pauliina Salmenhaara istuu Savitaipaleella Etelä-Karjalassa mökkinsä pihalla ja kuuntelee lintujen laulua. Ympäröivä luonto hoitaa häntä syvällisellä tavalla.

– Seurailen mielelläni lintujen vuorovaikutusta, ja linnuista haluan oppia koko ajan enemmän. Luonto on minulle kaunis ja henkeäsalpaava, järvi on edessäni ja metsä takanani, hän kuvaa.

Yrttien keruu eli hortoilu on yksi Pauliinan intohimoista. Sekin onnistuu mökillä hyvin. Yrttien lisäksi sienten keruu on mielekästä puuhaa.

– Olen elänyt pitkään pois Suomesta, ja jollain tavalla olen tutustumassa Suomeen uudelleen ja uudella tavalla. Olen viettänyt paljon aikaa Euroopassa ja Aasiassa. Nyt koen, että aloitan elämäni uudelleen Suomessa nimenomaan luontoyhteyden kautta. Minulla on siitä vielä paljon oppimista – ja olen utelias oppija, hän kiteyttää.

49-vuotias Pauliina on paitsi vegaanikokki, myös kuivakuppaaja, shamanistinen hoitaja ja naisten piirien vetäjä. Hän asuu puolisonsa kanssa Helsingissä, mutta elämä on vienyt häntä maailmalle. Lapsena häntä veivät isän työt, aikuisena puolisonsa työt, mutta osin myös omat työt.

– Muutin 6-vuotiaana Brysseliin ja 12-vuotiaana Tukholmaan. Myöhemmin hakeuduin Tampereen yliopistoon opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa sekä sinologiaa, joka on Kiinan kielten ja kulttuurin tutkimusta.

Helsingistä Pauliina muutti Shanghaihin vuonna 2001. Siellä hän perusti perheen ja sai kaksi lasta, jotka ovat jo aikuisia. Singaporeen perhe muutti 2007 ja Balille 2016. Takaisin Suomeen he palasivat 2018.

Balilla pariskunnalla oli kolme vegaaniravintolaa.

– Meillä oli ollut pitkäaikainen haave muuttaa Balille, joka on varsinainen vegaanin paratiisi. Perustimme ravintolamme ihan kylmiltään, mitään ravintola-alan kokemusta meillä ei ollut.

– Balin ravintolamme olivat myös terveysravintoloita. Söimme itse samaa ruokaa, mitä laitoimme muille. Voimme todella hyvin. Asuimme viidakkomaisessa ympäristössä, jossa luonto oli lähellä.

Suomeen muutettuaan Pauliina veti ravintoloita Suomesta käsin. Koronavuodet veivät kuitenkin toimintamahdollisuudet, sillä saari suljettiin turisteilta. Vuosi sitten pariskunta joutui sulkemaan ravintolansa.

Oppia kasvisruoasta

Pauliinan tie kasvisten maailmaan alkoi jo nuorena.

– Siirryin kasvisruokavalioon nuorena eettisistä syistä. En kuitenkaan tuolloin tiennyt tarkemmin, miten kasvissyöntiä tulisi oikeaoppisesti harjoittaa. Etenkin kuukautisten aikana koin aneemista oloa, ja päättelin, että lihan syönti olisi välttämätöntä tiettyjen ravintoaineiden varmistamiseksi.

30-vuotiaana Pauliina koki kriisin, jolloin hän pohdiskeli elämänsä merkitystä ja omaa terveyttään.

– Minulla oli kaikenlaisia terveysongelmia. Kohtasin kuitenkin ihmisiä, jotka auttoivat minua.

Ensimmäinen merkittävä kohtaaminen oli Lara Jay Hequetin kanssa. Hän on holistinen ravintoterapeutti, joka neuvoi, mitä ja milloin syödä. Hänen ohjeidensa myötä Pauliina alkoikin voida paremmin.

– Tässä vaiheessa olin vielä kasvissyöjä. Vegaanisuuskin kiinnosti, mutta se tuntui aluksi liian haasteelliselta, etenkin kun muut perheessämme olivat sekasyöjiä. Kävin kuitenkin ruoanlaittokursseja ja keskustelin vegaanien kanssa.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 7/2024!

LT5

Balilla Pauliina Salmenhaaralla oli kolme vegaanista ravintolaa.