Hyvinvointi ei vaadi aikataulua, vaan rohkeutta pysähtyä ja päästää irti vanhoista uskomuksista. Ota muutoksen askeleita yksi kerrallaan itseäsi rakastaen. Näin uudesta elämäntavasta tulee pysyvä osa elämääsi, kannustaa hyvinvointialan yrittäjä Monna Pursiainen – äitinä etenkin naisia.

Pursiainen on kirjoittanut hyvinvoinnin askeleista tuoreen kirjan Askel kerrallaan! (Viisas Elämä, 2024). Kirja on suunnattu naisille, jotka haluavat paremman itsetunnon ja voida kokonaisvaltaisesti hyvin.

Hyvinvointia rakentaessa Pursiaisen mielestä on hyvä tarkastella eri elämän osa-alueita, kuten itsetuntoa, ravintoa, liikuntaa ja ihmissuhteita. Hän korostaa, että hyvinvointi on enemmän kuin yksittäinen asia.

– Hyvinvointi ei välttämättä synny siitä, että käy vaikkapa kuusi kertaa viikossa salilla tai laihduttaa tiettyyn ihannepainoon. Uskon, että hyvinvointi seuraa omannäköistä elämää.

– Omannäköisen elämän tunnistamisessa tulee hiljentyä oman sisimmän äärelle ja kysyä itseltään, millaisista asioista pitää ja mistä tulee hyvä olo.

Pursiainen korostaa, että hyvinvointi lähtee aina siitä, että haluaa voida hyvin.

– Se on paras motivaattori muutoksiin. Ylipainoinen henkilö saattaa haluta pudottaa painoa, jotta hän voisi paremmin, nukkuisi paremmin ja liikkuisi enemmän. Nämä tekijät motivoivat häntä muutoksiin. Myös hyvin pienet asiat motivoivat, vaikkapa uusien lenkkareiden hankinta. Jos on motivaation puutetta, olisi hyvä löytää rinnalle toinen ihminen motivaattoriksi, Pursiainen sanoo.

Itsetunnon kuntosalilla

Työssään personal trainerina Monna Pursiainen on kohdannut monia naisia, jotka eivät ajattele itsestään lainkaan kauniisti.

– Monet naiset kokevat alamittaisuutta työssä ja perheessä, äitinä ja puolisona. Kaikki eivät halua katsoa itseään edes peilistä, koska he kokevat näyttävänsä rumalta, hän harmittelee.

– Omaamme monenlaisia uskomuksia itsestämme, jotka voivat olla hyvinvoinnin esteenä. Jokin menneisyydessä tapahtunut epäonnistuminen on saattanut syödä uskon itseen, esimerkiksi epäonnistuminen ihmissuhteessa, koulussa tai laihdutuskuurin toteuttamisessa. Epäonnistumiset kuuluvat elämään; ei ole ihmistä, joka aina onnistuu kaikessa, muistuttaa Pursiainen.

Hän kehottaa harjoittelemaan itsetuntoa tietoisesti ja pitkäjänteisesti samaan tapaan kuin lihaskuntoakin treenataan. On opeteltava uusia tapoja ajatella itsestä ja omasta elämästä.

– Eräs harjoitus on katsoa itseään peilistä ja miettiä, mikä kohta omassa kehossa juuri nyt tyydyttää. Vaikkei kohta olisi täydellinen, se voi silti olla riittävän hyvä.

– On olemassa myös erilaisia kiitollisuusharjoituksia. Tavalla tai toisella kannattaa opetella tietoisesti löytämään itsestään hyviä puolia, hän sanoo.

Harjoitukset voivat olla aluksi niinkin yksinkertaisia toteamuksia kuin ”olen hyvä tekemään juustovoileipiä” tai ”olen hyvä lohduttamaan lastani”.

– Hyviä puolia löytyy, kun niihin kiinnittää huomiota.

Lue lisää Luontaisterveyden numerosta 1/2024!

LT1

Reilun kymmenen vuoden personal trainerin uransa aikana Monna Pursiainen on auttanut tuhansia ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa verkkovalmennustensa kautta. Häneltä saa myös yksilövalmennusta. Kuva: Sampo Korhonen