Helsinkiläinen joogaohjaaja Vilma Tammilehto on ollut nuoresta asti kiinnostunut liikkeestä ja liikkumisesta.
– Joogaohjaajana olen nähnyt paljon erilaisia kehoja, niiden haasteita ja muutoksia. Myönteiset muutokset ovat lisänneet omaa nälkääni oppia lisää, hän toteaa.
Kehollisuus on myös Tammilehdon yritystoiminnan perusta.
– Olemme monitasoisia ja moniulotteisia kokonaisuuksia, ja kehossa oleminen on olennainen osa elämäämme.
Osaltaan Tammilehdon kiinnostus kehollisuuteen tulee hänelle perheestään. Fysioterapeuttiäiti on taustaltaan tanssija ja isä muusikko. Kolmenkympin kieppeillä oleva Vilma Tammilehto on paitsi joogaohjaaja, myös ravintoterapeutti ja mindfulness-ohjaaja. Hän tekee myös juonto- ja laulukeikkoja. Nykyisin hän elää ja työskentelee suuren osa vuodesta ulkomailla.
Hänen tiensä joogan pariin alkoi teini-iässä.
– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä – tai pitäisikö sanoa ensi asanalla. Ihastuin joogaan ja aloin käydä ensin astangajoogatunneilla. Harjoittelu kävi aikaa myöden hieman yksitoikkoiseksi ja halusin jotain lisää.
Vinyasa flow -joogaa alkoi tulla liikuntasalien ja joogastudioiden valikoimiin. Tammilehto piti sen vauhdikkuudesta ja vaihtelevuudesta. Vuonna 2013 sattumien saattelemana hän päätyi Väli-Amerikkaan joogaopettajakoulutukseen.
– Perustin oman yritykseni, ja joogan opettamisesta tuli luonnollinen osa yritystoimintaani. Harjoitukseni käsitti silloin vinyasa flow -joogan ja yinjoogan, joiden opettamisesta kyllä nautin, mutta jotain tuntui edelleen puuttuvan.
Puuttuva palanen tuli Tammilehdon eteen vuonna 2014 hänen tutustuessaan singaporelaisen joogaopettaja Victor Chngin oppeihin ja hänen kehittämäänsä aasialaiseen yinjoogaan, joka yhdistää joogaa, qigongia ja hengitysharjoituksia sekä ottaa huomioon energeettisenkin aspektin.
– Ensimmäisen koulutuspäivän jälkeen tunsin ensimmäistä kertaa olevani täysin yhteydessä kehooni kokonaisuutena. Fiilis oli mieletön! Ajattelin, että tätä oli saatava lisää! hän muistelee.
Tämän jälkeen Tammilehdon tie vei useina vuosina Aasiaan, jossa hän kävi lukuisissa koulutuksissa ja tapaamisissa.
Katse faskiaan
Aasian koulutuksissa Tammilehto kertoo tutustuneensa perusteellisemmin faskiaan. Faskia eli lihaskalvo sitoo yhteen lihakset, verisuonet, hermot ja elimet – siis koko kehon.
-Chng– ja ryhmäfaskiaan perehtyneet opettajat Anatomy Trains -konseptista avasivat käsitystäni faskiaharjoittelusta. Se kolahti minuun nopeasti, hän sanoo.
– Anatomy Trains -konsepti avaa kehon myofaskiaalista eli lihas-faskia -kokonaisuutta. Se yhdistää yksittäiset lihakset toimivaksi kokonaisuudeksi, hän selventää.
– Harjoittelun myötä tunsin jotain ennen kokematonta omassa kehossani ja mielessäni. Tiesin välittömästi tämän harjoitustavan olevan seuraava tärkeä askel polullani. Aloitin Slings-opettajakoulutuksen ja valmistuin 2019.
Slings Myofascial Training on runsaasti liikesarjoja sisältävä harjoitusmuoto, joka kohdistuu faskian ominaisuuksien tukemiseen, parantamiseen ja vahvistamiseen kehossa. Se ei ole joogaa, mutta sen voi yhdistää mihin tahansa liikeharjoitteluun ja joogaan.
– Anatomy Trains -menetelmä opastaa terapeutteja, fysioterapeutteja tai esimerkiksi hierojia avaamaan ja hoitamaan faskiarakenteita muun muassa manipuloimalla. Slings perustuu puolestaan siihen, miten ihminen voi itse liikkeellä ja liikunnalla parantaa faskian ominaisuuksia ja toiminnallisuutta, Tammilehto selvittää.